Egy felmérés szerint csak a háztartások felének van 2 hónapra elég tartaléka

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be – derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián friss felméréséből.

Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók közel harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés.

A visszajelzések szerint:

  • 10 százalék vesztette el a munkáját,
  • 8 százalék csak részmunkaidőben dolgozhat,
  • 11 százalék több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt,
  • a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül.

Mindezek miatt felértékelődik a külső segítség igénybevételének lehetősége. Erre a nehezebben átvészelhető időszakokban az emberek 57 százaléka számíthat, elsősorban a családjától. Hitelfedezeti vagy jövedelembiztosítása 17 százaléknak van.

A tavalyi májushoz képest az ideiben munkanélküliség miatt megduplázódott a kárbejelentések száma, a harmadik negyedévben pedig akár a négyszeresére is nőhet – mondta Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif magyarországi vezérigazgatója.

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti el a munkaerőpiaci felmérést 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!