„Gyakorlatilag itt van az egész szerveskémia-tankönyv alattunk ”

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

2016. januárjában, hosszú küzdelem után Lázár Jánosék elfogadták, hogy nincs más választásuk, bármennyibe is kerül, el kell szállítani az Illatos úti vegyi üzem területéről a több ezer hordónyi veszélyes anyagot. Akkor már 12 éve tároltak teljesen szabálytalanul rákkeltő, sokszor tűzveszélyes anyagokat a nagyrészt bezárt telep területén. A hordók egy jelentős része elrohadt, kilyukadt, a bennük lévő veszélyes anyagok folyamatosan szivárogtak a talajba és a levegőbe, miközben a tűz- és robbanásvédelem gyakorlatilag megszűnt az üzemben.

Vészhelyzet alakult ki egy lakóövezet közvetlen közelében. 

A Vegyiművek 2015-ben.

De azzal, hogy a hordókat elszállították, a probléma nem lett megoldva. Az Illatos úton 130 év vegyi gyártás mérgei rakódtak le. Ezek ma is ott vannak a talajban, a talajvízben és vándorolnak.

Ezeket a hordókat már elvitték.

Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester és Simon Gergely, a Greenpeace szakértője kedden délelőtt kimentek a telepre. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a kármentesítés a mérgek elszállításával nem fejeződött be. Az épületeket ugyan részben lebontották már, de hegyekben áll a törmelék a telepen. Ennél is nagyobb gond, hogy a talaj és a talajvíz megtisztítása el sem kezdődött, és erre belátható időn belül nincs is esély. Pedig a méreg ott van a földben és a levegőben.

A Vegyiművek területe 2020-ban.

Baranyi Krisztina és Simon Gergely még 2015-ben az Analitika kft. független laboratóriumában megmérették a talaj és a talajvíz benzol, klórbenzol, AOX, DDT tartalmát. Extrém adatok jöttek ki.

  • A benzol, ami egy agresszív rákkeltő anyag, a Vegyiművek területén lévő talajvízben a határérték 54000-szerese.

  • A klórbenzol az elfogadható határérték 48500-szorosa.

  • Az AOX-tartalom a talajvízben a határérték 80600-szorosa.

  • A talajban kimutatott DDT (diklór-difenil-triklóretán), ami a hatvanas években betiltott rovarméreg és a Vegyiművek évekig gyártotta, a határérték ötszázhúszorosa.

A veszélyes, potenciálisan allergiát, rákot, hormonális elváltozást okozó mérgek extrém jelenléte sokkoló, de valójában leginkább az érdekel mindenkit, hogy ezek kijutottak-e a volt Vegyiművek területéről, és veszélyeztetik-e a környéken lakók egészségét és a környezet épségét. A Greenpeace a környéken (a Vegyiművek 700 méteres körzetében) háziállatként tartott csirkék tojásait vizsgáltatták be egy független laborban. A tojás zsírjában a vegyi anyagok felhalmozódnak. A baromfi egész nap érintkezik a talajjal, talajlakó gilisztákat eszik, így közvetlenül érintkezik a szennyező anyagokkal. 

Az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálatok szerint az összes DDT koncentrációja mindkét tojásmintában meghaladta a vonatkozó határértékeket. Az egyik tojásmintában a DDT mennyisége 1,689 mg/kg volt: ez a 0,05 mg/kg-os határérték több mint harmincszoros túllépése.

Simon Gergely kedden elmondta, hogy a DDT a vizsgálataik szerint a környező házakban is megtalálható. A DDT-por, amit a környéken belélegeznek, sosem távozik az emberből, legfeljebb úgy juthat ki a szervezetből, ha valaki szül, és átad belőle valamennyit a gyermekének. Baranyi Krisztina arról beszélt, hogy a talaj egyes helyeken annyira szennyezett, hogy 6-8 méter mélységben teljesen ki kell cserélni.  

Tarnai Richárd, az ügyért felelős kormánymegbízott Baranyinak írt levelében elismeri, hogy a talaj szennyezett. 2019. február 12-én vettek utoljára mintát az üzem területén. A korábbi mintákhoz képest több anyag koncentrációja csökkent, másoké viszont nőtt. Simon Gergely szakértő szerint a koncentráció változása semmi biztatót nem jelent, csak arra utal, hogy a mérgek mozognak a talajban.

„Gyakorlatilag itt van az egész szerveskémia-tankönyv alattunk ”

A kormánymegbízott a talajcserével, kármentesítéssel kapcsolatban az államilag kijelölt felszámolóra mutogat. Azt írja: a még fennmaradó terhek rendezése a kijelölt felszámoló feladata, a hatóság az ezzel kapcsolatos tevékenységet csak engedélyezi és felügyeli. Az állami felszámoló a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft., aki az elmúlt években a sok ezer köbméter törmeléket sem tudta elszállítani, hiába szólította fel erre a kormányhivatal, biztosan nem rendelkezik milliárdokkal, amibe a kármentesítés és a talajcsere kerülne.

Baranyi Krisztina 2015-ben a Nemzeti Színház előtt hívta fel a miniszterelnök figyelmét a vészhelyzetre.

2015-ben a hordók elszállításáról a miniszterelnökségen döntöttek. Baranyi arról beszélt a telepen, hogy „újra politikai szándék és akarat kell, mert megint ott tartunk, hogy egymásra mutogat a környezetvédelmi hatóság és a felszámoló, hogy nincs lehetőségük, eszközük elvégezni ezt a kármentesítést. Márpedig az emberek élete és egészsége nem múlhat a hivatal packázásán.”

Frissítés: A kormány reakciója 

„Az egykori magántulajdonban lévő Illatos úti Vegyiművek kármentesítése megkezdődött, a kármentesítés 1. ütemében a mérgező anyagokat tartalmazó hordókat a kormány költségére elszállították, ez 1.6 milliárd forintba került. A teljes kármentesítés ( beleértve a talaj kármentesítésének)  költségei akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatják majd, a végrehajtást nehezíti, hogy a károkozásért felelős tulajdonosnak nincs vagyoni fedezete.  A kormány beavatkozásának köszönhető, hogy előkészítés előtt van a  kármentés II. üteme, az ezt végző társaság és az adós gazdálkodó szervezet között a szerződés azonban még nem került lezárásra. A végleges szerződés függvénye lesz a törmelékek elszállítása és minden más ezzel összefüggő kérdés. Megoldási alternatíva lehet az ingatlan környezeti teherrel történő értékesítése – a korábbi tájékoztatása szerint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya ennek nem látja elvi akadályát, jelenleg azonban nem ismert olyan potenciális vevő vagy érdeklődő, aki ezt tudná vállalni. NVTNM Kommunikáció (forrás RTL)”