Elszállították az összes mérget az Illatos úti telepről

környezetvédelem
2016 január 04., 12:42

Tarnai Richárd és Lázár János várhatóan napokon belül ünnepélyesen bejelentik, hogy az Illatos úti Vegyiművek területén évekig rohadó és szivárgó, Budapest területét súlyosan szennyező több ezer tonnányi veszélyes hulladékot elszállították a telepről. 

photo_camera

Baranyi Krisztina (Együtt) 9. kerületi képviselő ezt írja oldalán

"Befejeződött a mérgek elszállítása a BVM Illatos úti telepéről! 

December 18-ig 2283 tonna mérgező vegyi hulladékot szállítottak el, jelenleg már csak a két hivatalos veszélyeshulladék tároló összefolyóinak szivattyúzása folyik, utómunkálatok (aknák befedése) zajlik. Minden ki van takarítva, harminc éve nem nézett így ki a gyár!"

Lázár János áprilisba tett ígéretet, hogy az év végéig a gyár területét kitakarítják, és erre a kormány alsó hangon 1,1 milliárd forintot szán. 

photo_camera

Azt hogy pontosan milyen típusú méreg volt a hordókban és tartályokban, még nem tudjuk. És azt sem, hogy végül a dorogi égetőüzem tudta-e fogadni az összes hordót vagy külföldi szemétégetőket is be kellett vonni a megsemmisítésbe. Azt viszont igen, hogy bármennyire is alaposan kitakarították a volt Vegyiműveket, azért még enni biztosan nem lehet a padlóról. A Greenpeace és Baranyi Krisztina független laborokban vizsgáltatták be a környéket, a talajvízet és a szállóport. A vizsgálatok kimutatták, hogy a mérgek sokezerszeresen túllépve a határétréket szennyezték a környezetet, és kijutottak a gyárból. Sőt már az élő szervezetben is kimutathatók. Tehát a kármentesítésnek még közel sincs vége, de legalább nem ömlik tovább a mocsok a talajba és a levegőbe. 

Az ügy lezárásához pedig nagyon fontos lenne megtudni, hogy kik a felelősei az évszázad budapesti kútmérgezésének.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.