Elszállították az összes mérget az Illatos úti telepről

környezetvédelem
2016 január 04., 12:42
comments 195

Tarnai Richárd és Lázár János várhatóan napokon belül ünnepélyesen bejelentik, hogy az Illatos úti Vegyiművek területén évekig rohadó és szivárgó, Budapest területét súlyosan szennyező több ezer tonnányi veszélyes hulladékot elszállították a telepről. 

photo_camera

Baranyi Krisztina (Együtt) 9. kerületi képviselő ezt írja oldalán

"Befejeződött a mérgek elszállítása a BVM Illatos úti telepéről! 

December 18-ig 2283 tonna mérgező vegyi hulladékot szállítottak el, jelenleg már csak a két hivatalos veszélyeshulladék tároló összefolyóinak szivattyúzása folyik, utómunkálatok (aknák befedése) zajlik. Minden ki van takarítva, harminc éve nem nézett így ki a gyár!"

Lázár János áprilisba tett ígéretet, hogy az év végéig a gyár területét kitakarítják, és erre a kormány alsó hangon 1,1 milliárd forintot szán. 

photo_camera

Azt hogy pontosan milyen típusú méreg volt a hordókban és tartályokban, még nem tudjuk. És azt sem, hogy végül a dorogi égetőüzem tudta-e fogadni az összes hordót vagy külföldi szemétégetőket is be kellett vonni a megsemmisítésbe. Azt viszont igen, hogy bármennyire is alaposan kitakarították a volt Vegyiműveket, azért még enni biztosan nem lehet a padlóról. A Greenpeace és Baranyi Krisztina független laborokban vizsgáltatták be a környéket, a talajvízet és a szállóport. A vizsgálatok kimutatták, hogy a mérgek sokezerszeresen túllépve a határétréket szennyezték a környezetet, és kijutottak a gyárból. Sőt már az élő szervezetben is kimutathatók. Tehát a kármentesítésnek még közel sincs vége, de legalább nem ömlik tovább a mocsok a talajba és a levegőbe. 

Az ügy lezárásához pedig nagyon fontos lenne megtudni, hogy kik a felelősei az évszázad budapesti kútmérgezésének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt