Már legalább 11 embert megölt a bika nevű, új dizájnerdrog

Új, életveszélyes hatóanyagú dizájnerdrog jelent meg a magyar kábítószerpiacon, amely a jelenlegi információk szerint már tizenegy ember haláláért felelős – jelentette be a rendőrség egy budapesti sajtótájékoztatóján.

Csákó Ibolya alezredes, az ORFK kiemelt főreferense azt mondta, egy miskolci, lyukóvölgyi haláleset nyomán azonosították az új pszichoaktív anyagot a szakértői intézetben, majd májusig visszamenőleg megvizsgálták a gyanús eseteket, és megállapították, hogy 11 haláleset köthető a bika nevű anyaghoz.

Azt mondta, az elhunytak többsége korábban is drogfogyasztó volt, a haláluk előtt fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb halott 23, a legidősebb 36 éves volt. A legtöbb haláleset Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de volt Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében, illetve a fővárosban is. Az áldozatok „varázsdohányban” vagy „herbálban” szívták el a dizájnerdrogot.

Lefoglalt varázsdohány Miskolcon 2020. augusztus 6-án.Fotó: police.hu

Öt napja Miskolcon három, varázsdohánnyal kereskedő férfit fogtak el, a Miskolci Rendőrkapitányság vizsgálja, hogy összefüggésbe hozhatók-e egy, a közelmúltban történt halálesettel. (MTI, police.hu)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.