Nigériában istenkáromlásért halálra ítéltek egy 22 éves énekest

2020 augusztus 11., kedd 6:29

Az észak-nigériai Kano államban egy felsőbb saría bíróság istenkáromlásban bűnösnek találta, és kötél általi halálra ítélte Yahaya Sharif-Aminut, mert márciusban terjesztette egy dalát a WhatsAppon. A 22 éves énekest Mohamed próféta megsértéséért ítélték el, és nem tagadta a vádakat. Még fellebbezhet az ítélet ellen.

Nigéria muszlim többségű északi államaiban világi törvények és saría bíróságok is vannak, utóbbiak nem vonatkoznak a nem muszlimokra, csak ha írásban beleegyeznek. A saría bíróságok ítéletei között szerepel a korbácsolás, az amputálás és a halálbüntetés is. A saría 1999-es visszavezetése óta eddig csak egyetlen halálbüntetést hajtottak végre: 2002-ben felkötöttek egy férfit, aki megölte a feleségét és a két gyereküket.

Az énekes a dal elkészítése óta bujkált, a feldühödött tömeg pedig felgyújtotta a családja házát, és az iszlám rendőrség előtt tüntettek, hogy tegyenek lépéseket a férfi ellen. A kritikusai szerint a dalban a Tijaniya muszlim testvériség egyik imámját annyira dicsérte, hogy azzal már Mohamed próféta fölé helyezte, ezért kell meghalnia.

Yahaya Sharif-Aminu egyébként korábban alig volt ismert. A tüntetők egyik vezére a BBC-nek azt mondta, nagyon boldog, hogy halálra ítélték a férfit, mert ez így egy világos üzenet lesz mindenkinek, hogy nem szabad megsérteni a vallásukat.

Utoljára Abdulazeez Inyasst ítélték halálra 2016-ban, mert a vád szerint a Tiyaniya szekta alapítóját, Ibrahim Niasst Mohamednél is nagyobbnak nevezte. Azt az ítéletet még nem hajtották végre, az elítélt még mindig fogságban van.

Tüntetők örülnek az elnök újraválasztásának 2019. február 25-én Kano államban. Fotó: Luis Tato/AFP

Nigériában a halálbüntetést a végrehajtása előtt az adott állam kormányzójának kell aláírnia. (BBC)