7 millió koronakamut terjesztő bejegyzést törölt a Facebook az elmúlt negyedévben

TECH
2020 augusztus 12., 10:13

Kedden tette közzé legújabb jelentését moderálási gyakorlatáról az egyik legnagyobb közösségi oldalnak számító Facebook.

Eszerint 2020 második negyedévében összesen 7 millió olyan bejegyzést távolítottak el a platformról, amely a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban terjesztett hamis információt. Például kamu megelőzési módszerekről, vagy hatásosnak beállított, valójában azonban teljesen használhatatlan gyógymódokról.

A vállalat 2018 óta publikál ilyen jelentéseket, válaszul a cég túlzottan laza tartalomellenőrzési gyakorlatát érő kritikákra. A legutóbbi ilyen tiltakozási hullám alkalmával, júliusban arra is ígéretet tettek, hogy 2021-től kezdődően a jelentés elkészítésének módszertanát is szakértői ellenőrzés alá vetik.

A legtöbb eltávolított felhasználói tartalmat egyébként azért törölték az elmúlt negyedévben, mert gyűlöletbeszédet tartalmaztak. 22,5 millió ilyen eltávolított posztról számol be a jelentés, ami jelentős emelkedés az előző negyedévi 9,6 millió törölt kontent után.

A jelentés szerint a tartalmat szűrő technológia fejlődése áll a növekmény mögött.

8,7 millió bejegyzést azért kellett törölni a közösségi oldalról, mert „terrorszervezetekhez” voltak köthetők. 4 milliót pedig azért, mert „szervezett gyűlölködő csoportoktól” származtak.

A jelentésből egyetlen nagyon fontos adat hiányzik: hogy hány detektált szabályellenes bejegyzésből származik ennyi törölt poszt.

A Facebook azt állítja, április óta jobban automatizált tartalomellenőrzési módszerre álltak át, mert a koronavírus-járvány miatt kevesebb moderátorral voltak kénytelenek dolgozni. Ez megnehezítette az olyan tartalmak kiszűrését, amelyek az önmagukban való kártevésre buzdították a felhasználókat, vagy kimerítették a gyerekek szexuális kizsákmányolása fogalmát. (Reuters)