Amit soha nem gondoltál volna: turizmus kezd épülni az Anglia partjainál dekkoló óceánjáró szellemhajók köré

turizmus
2020 augusztus 12., 12:48

A január óta kitartó koronavírus világjárvány alaposan betett a turizmusnak, de az egyik legnagyobbat bukó ágazat talán az óceánjáró hajóutaké.

Az ágazat romjain viszont most egy új szektor bontogatja szárnyait:

az üresen dekkoló óceánjáró hajókat látogató turizmusé.

A BBC közölt egy riportot a dél-angliai partvidéken dolgozó hajóskapitányról, a 62 éves Paul Derhamről, aki mostanra rendszeresen visz turistákat óriási, üresen álló óceánjárók közelébe kis utasszállító hajóján.

Derham korábban évtizedekig dolgozott az angliai partoknál horgonyzókhoz hasonló óceánjárókon, ezért sokat tud azok működéséről. Egy nap úgy döntött, felméri, érdekelheti-e az embereket egy vezetett túra ezeknek a monstrumoknak a lábához, és meglepetten kellett tapasztania, hogy a Facebook-on meghirdetett helyek a túrára alig két óra alatt megteltek.

Azóta rendszeresen szervez ilyen látogatásokat, amik úgy is felkapottak, hogy a hajó fedélzetére fel sem jut a csoport. A legtöbb, ami történik - Derham sztorizása és a megtekintés mellett - annyi, hogy a hajókon maradt személyzet néha visszainteget a turistacsoportnak. Az egyik hajó kapitánya például rendszeresített egy óriás kezet erre a célra.

A BBC cikke szerint a La Manche csatornán azért horgonyzik több óceánjáró hajó, mert így tudják megspórolni a kikötő-használatért fizetendő díjakat, és mert a legtöbb tengeri kikötőben limitáltan van hely ezeknek a gigantikus méretű járműveknek.