Itt az allergiaszezon, de hogy lehet megkülönbözteti a tüneteket a koronavírusétól?

Egészségügy
2020 augusztus 12., 15:42

Nem elég, hogy Európa-szerte nő a koronavírusos esetek száma, és a magyar szakemberek szerint mi is a második hullám küszöbén állunk, de közben itt az augusztus, és vele az allergiaszezon is.

Azért, hogy ne ijedjünk meg feleslegesen, és hogy pontosabban tudjuk, mikor érdemes orvoshoz fordulni, a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy táblázatot tett közzé az oldalán, ami segít megkülönbözteti a gyakori tünetek.

Ábrájuk szerint a koronavírus gyakori tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság. Ezek allergia esetén csak ritkán, illetve néha fordulnak elő.

Ezzel szemben az allergia gyakori tünete az asztmás nehézlégzés és a tüsszentés, amelyek koronavírus esetén nem jellemzőek. Az orrfolyás szintén az allergia gyakori tünetének számít, koronavírusnál csak ritkán fordul elő.

Ezek mellett koronavírus néha előforduló tünetei közé tartozik a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a torokfájás, a mellkasi nyomás.

Allergia esetén pedig csak néha fordul elő száraz köhögés, fejfájás és fáradtság. Izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás, hasmenés és mellkasi nyomás pedig nem jellemzőek az allergiánál - derül ki az NNK tájékoztatásából.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiemelte: ha valaki a koronavírusra jellemző tüneteket észlel magán, maradjon otthon és forduljon háziorvosához. (MTI)