Rejtélyes, szellemszerű hangok borzolják egy izlandi város lakóinak idegeit

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Akureyri egy festői város Izland északi részén, 17 ezer lakóval, és egy évek óta kísértő rejtélyes hanggal: a helyi sajtó beszámolói szerint legalább 2014 óta fordul elő, hogy egyesek egy fura, megmagyarázhatatlan eredetű hangot hallanak, írja a Reykjavík Grapevine

De hiába az évek óta újra és újra előforduló észlelések, egyelőre nem sikerült megtudni, hogy mi a hang forrása. Legutóbb egy zenei producer, a városban élő  Þorvaldur Bjarni Þorvaldsson tett ki vasárnap egy rövid részletet a Facebook-oldalára, arról kérdezve a városban élőket, hogy mi lehet ez. A kommentekben régi tippek és új felvetések is előkerültek:  volt, aki szerint a hang a Vaðlaheiðar-alagútból származik, mások valamiféle ipari tevékenységet sejtenek mögötte, és volt, aki egyenesen űrlényekre gondolt. 

Egy helyi zenész, Kristján Edelstein arról mesélt az izlandi hírügynökségnek, hogy a napokban többször is kifejezetten jól lehetett hallani a hangot, amit leginkább az idegesítő szóval lehetne leírni. Végig egyetlen hangmagasságon szól, és már második napja nem tud miatta rendesen aludni, tette hozzá Edelstein. 

A múzeum és a templom épülete Akureyri partjánFotó: Pixabay

A hangot amúgy nem könnyű rendesen rögzíteni, Þorvaldur is egy rendkívül érzékeny mikrofonnal tudta felvenni egyik éjjel, és azóta kiderült, hogy Akureyri különböző részein, így Oddeyrargata, Bjarmastígur, Holtagata, Þingvallarstræti, Helgamagrastræti környékén is hallották már. 

Az országszerte ismert zenész, Þorvaldur arról is beszélt a helyi lapoknak, hogy kísérteties és unalmas hang, amikor valaki egy ijesztő zenét akar írni, akkor nyúl hasonlóhoz. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!