A második negyedévben 13,6 százalékot zuhant a magyar gazdaság

gazdaság
2020 augusztus 14., 08:16

Az ország GDP-je 2020 II. negyedévében a nyers adatok szerint 13,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Hozzátették, hogy a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 13,5 százalékkal csökkent a GDP.

photo_camera A GDP volumanváltozása Fotó: KSH

A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet hatására a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése visszaesett, a szolgáltatások és az ipar egyaránt nagymértékben hozzájárultak a gazdasági teljesítmény alakulásához. A nemzetgazdaság teljesítménye az I. félévben 6,1 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

Az adatra reagálva a Pénzügyminisztérium közleménye azt hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság ellenállóbbnak bizonyult az Európai Unió átlagánál. Az Eurostat gyorsbecslésére hivatkozva azt írták, hogy a második negyedévben a tagállamok gazdaságai átlagosan 14,4 százalékkal csökkentek. Ugyanakkor a Portfólió emlékzetetett arra, hogy a visszaesésre vonatkozó előzetes várakozások konszenzusa -10,7 százalék volt, vagyis a várakozásoknál nagyobb volt a gazdasági teljesítmény zuhanása. Varga Mihály pénzügyminiszter is „csak” 10 százalékos visszaesésre számított.