Egy román kikötőben tízszer annyi ammónium-nitrátot raktároznak, mint amennyi felrobbant Bejrútban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A bejrúti tragédia után a román sajtó és hatóságok is vizsgálni kezdték, hogy veszélyt jelenthet-e a marosvásárhelyi ammónium-nitrát alapú műtrágyát készítő üzem, illetve a konstancai kikötő, írja az Euronews. Ekkor derült ki, hogy

Konstanca kikötőjében 26 ezer tonna ammónium-nitrátot tárolnak, ami tízszer annyi, mint amennyi Bejrútban felrobbant. 

Ludovic Orban miniszterelnök miután tájékoztatást kért a katasztrófavédelemtől, közölte: nincs veszély, hiszen a román hatóságok szigorúan betartatják a veszélyes anyagok tárolására, mozgatására vonatkozó európai szabályokat.

A kikötő igazgatósága szerint öt társaság rakodik és tárol ideiglenesen ammónium-nitrátot Constanțán. A 26 ezer tonna pedig átlagos mennyiségnek mondható, az év eleje óta ugyanis 87 ezer tonna ammónium-nitrátot rakodtak át tengeri és folyami hajókba. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!