Erdő Péter behívatta magához az Indexért kiálló Hodász atyát, aki azután lelőtte közösségi médiás csatornáit

vallás
2020 augusztus 14., 14:12

Hodász András atya csütörtökön az alábbi szöveget posztolta Instragam-oldalára:

„Kedves mindenki! Úgy hozta az élet, hogy le kell állnunk a Papifranko oldalak (Insta, YouTube) szerkesztésével. Köszönjük, hogy velünk voltatok, reméljük egyszer még találkozunk! Az eddigi tartalmakat nem töröljük.”

És még egy sejtelmes Insta-poszt erről a napról:

„Jézus sokat vitatkozott, sokszor megvédte magát. Az utolsó perben csendben maradt, és végül olyanért ítélték el, amit el sem követett.”

Hodász András Papifrankó néven vezetett népszerű Youtube-csatornát. Hangulatáról sokat elmond az alábbi videó:

az atya okos rózsafűzért unboxingol.

link Forrás

Hodász atya Instagram-oldalán is olyan tartalmakat gyártott és osztott meg, amelyek némileg eltérnek a katolikus kommunikációs kánon fősodrától:

link Forrás

Ezek a felületek tehát nem frissülnek a jövőben, de azt az atya nem árulta el, hogy mi a leállás oka. Lukácsi Katalin viszont sejti. Ezt írja:

„Akik követjük Hodász András Insta oldalát láttuk, hogy tegnap a Prímási Palotában járt. Olvashattuk Insta story-ját, amely arra engedett következtetni, hogy megrázó »beszélgetésben« volt része a Főtisztelendő Bíboros Úrral. Ma pedig András atya leállította a sikeresen evangelizáló Insta és YouTube oldalát, a Papifrankót. (...) Hodász Andrásnak a »bűne« az, hogy az Indexért szervezett tüntetésen részt vett, hát hadd idézem az Index utolsó főszerkesztőjét, aki erkölcsileg megelőzi tartásában egyházunkat: ne hallgassunk! Elhallgattathat papokat, Főtisztelendő Bíboros Úr, mert ahhoz van hatalma, de a híveket és a Lelket nem hallgattathatja el!”

Forrásaink szerint is az történt, amit Lukácsi állít: Erdő Péter behívatta magához az index-ügyben tett megnyilatkozásai miatt, és ezek után azonnal leálltak a közösségi médiás csatornái.

A pap ezt megelőzően a Szemlélek blogon írt az Index beszántásáról: „A napokban a szemünk előtt szűnik meg egy nagy múltú, piacvezető internetes újság. Függetlenül attól, hogy egyetértünk-e az ott dolgozó újságírókkal a főbb társadalmi kérdésekben, a világ szegényebb lesz egy színnel, mi szegényebbek leszünk a vita lehetőségével, és vereséget szenvedünk kereszténységünkben, mert elmulasztottuk a párbeszédet, a jézusi utat. Vére rajtunk.” Majd elment az Indexért tartott tüntetésre.

Hodász András atyát emiatt a Magyar Hírlapban tették helyre:

„Ön odaállt a Momentum zászlaja alá. Sajnos ön összeütközésbe kerül az erkölcsi elvekkel, amelyek nem engednek meg kivételt, kompromisszumot vagy korlátozást. Miért is? Lehet, hogy nagyon »bulitrendi«, fiatalos a momentumos fiatalokkal együtt nyomulni, fotózkodni, lájkvadászni egyet, de ezzel nagyon súlyos károkat okoz. Papként, ha evangelizál, azért azt gondolom, megválasztja, hol teszi. Természetesen a bordélyház vagy egy homoszexuális bár is evangelizációs terület, de gondolom, ide nem jár sem ön, sem paptársai téríteni. Ez ugyanis ütközik egyházunk erkölcsi elveivel, és remélem, önnek is. (...) Most a vicc kategória, hogy az ön részvételével politikai tüntetést rendeznek – vélelmezhetően nyugati megrendelésre, hogy legyen mit a tejbe aprítani a nagyon független hírcsatornákon – a magyar sajtószabadságért. Úgy, L’art pour l’art-osan megkérdezem: »Nooormáááális?« Egyszerű a válasz: nem normális.”

(Hodász Andrást megkerestük. Válaszában azt írta, hogy nem adhat interjút.)

Korábban Beer Miklós, nyugdíjba vonult váci megyés püspök hasonló helyzetbe került közéleti megnyilvánulásai miatt. Akkor arról beszélt, hogy a megszólalásai miatt többször megkapta, hogy az ellenzéki oldalon áll, pedig őt nagyon zavarja, hogy „beállt ez a jobb-baloldali megosztottság, amit a politika ránk erőltet, és ez megakadályozza a józan párbeszédet, gondolkozást. Amikor megszólaltam, és sokan nagyon megharagudtak rám, hogy miért van véleményem, én tényleg lelkiismereti kérdésnek fogtam fel és fogom fel ezt: mindenkit arra szeretnék rávezetni, hogy előítéletek nélkül gondolkozzunk, keressük a megoldást”.Az interjúban elismerte azt is, hogy a 2018-as választások előtt szóltak neki, hogy „fogja be a száját.”Ez akkor nagyon bántotta és gyerekesnek tartotta, mert szerinte „a véleménynyilvánítás szabadsága a demokrácia egyik alapkövetelménye