Verés és kínzás nyomai látszanak az őrizetből kiengedett fehérorosz tüntetőkön

külföld
2020 augusztus 14., 04:15

Emberi jogi szervezetek szerint egyre több bizonyíték utal rá, hogy a rendőrség brutálisan bánt azokkal az emberekkel is, akiket a vasárnap óta tartó kormányellenes tüntetések során tartóztattak le - írja a BBC.

A parlamenti felsőház szóvivője, Natalia Kochanova csütörtökön egy televíziós bejelentésben azt mondta, az elnök elrendelte a tömeges letartóztatások kivizsgálását, hozzátéve:

körülbelül ezer letartóztatott tüntetőt már elengedett a rendőrség.

Közülük többen a Nexta nevű Telegram-csatornán osztottak meg fotókat az összevert, feldagadt testükről. Sokaknak ugyanazon a helyen: a fenekükön voltak hasonló kinézetű sérülések.

Az Amnesty International szerint a fogva tartottak beszámoltak róla, hogy az őrizet egy pontján meztelenre vetkőztették és megverték, és nemi erőszakkal fenyegették őket.

A TASZSZ orosz hírügynökség azt jelentette, péntekre virradó éjjel Aljakszandr Barszukov fehérorosz belügyminiszter-helyettes sajtótájékoztatót tartott Minsz Okresztina utcai fogháza előtt, ahol kijelentette: péntek reggelig az összes foglyot szabadon engedik. (BBC, MTI)