Romániában harmadszor is meghosszabbítják a vészhelyzetet, az európai adatok szerint most itt a leghevesebb a járvány

Egészségügy
2020 augusztus 14., 19:46

Romániában augusztus 16-tól kezdődően újabb 30 napra meghosszabbították a koronavírus-járvány miatt május közepén elrendelt, azóta kétszer meghosszabbított veszélyhelyzetet – jelentette az MTI bukaresti tudósítója.

Az erről szóló határozatot péntek esti ülésen fogadta el a román kormány.

A tervezetet előterjesztő katasztrófavédelmi államtitkár rámutatott: nem vezetnek be további korlátozásokat, de érvényben maradnak az eddigiek. Nem nyithatnak ki tehát a vendéglátóhelyek beltéri részei, zárva maradnak a színházak, mozik és koncerttermek. Továbbra is kötelező a védőmaszk viselése a nyilvános zárt terekben, áruházakban, közintézményekben, közszállításban.

Román idénymunkások indulnak Németországba a kolozsvári reptérről, április 10-én
photo_camera Román idénymunkások indulnak Németországba a kolozsvári reptérről, április 10-én Fotó: RAUL STEF/AFP

Hatnál több ember nem közlekedhet csoportosan, ha nem egy család tagjai, a beltéri magánrendezvényeken legtöbb 20, a szabadban legtöbb 50 ember vehet részt, a távolságtartási szabályok betartása mellett.

A veszélyhelyzetről szóló korábbi – az új karanténtörvény hatályba lépése után, július végén módosított – kormányhatározat a megyékben, illetve a fővárosban alakult helyi járványügyi operatív törzsekre bízta azt, hogy szükség esetén regionális szinten kötelezővé tegyék a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára a védőmaszkok viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze.

A megyei járványügyi operatív törzsek többsége azóta elrendelte a kültéri maszkviselést, az országos operatív törzs pedig korlátozta Bukarestben, illetve Arges, Brassó, Konstanca, Dambovita, Ilfov, Prahova és Galati megyében a kerthelyiségek, klubok és más szórakozóhelyek nyitvatartását.

Az országos járványügyi operatív törzs a veszélyhelyzet meghosszabbítását előkészítő határozatában annyi engedményt tett, hogy ezentúl az eddigi 23 óra helyett éjféltől reggel 6-ig kell zárva tartsanak az érintett vendéglátóhelyek, de rendelést továbbra sem vehetnek fel 23 óra után.

Romániában pénteken több mint 1400 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, az ismert aktív esetek száma meghaladta a 33 ezret – írja az MTI.

A Transindex.ro a Mediafax hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a temesvári kórházak intenzív osztályai megteltek, nincs már hely koronavírusos betegek számára. A hatóságok Galacból helyeznek Temesvárra intenzív terápiás mobilkórházat. Ez már a második mobil egység lesz, amelyet Temes megyében felállítanak. A megyében összesen 214 covid-beteget ápolnak kórházakban.

Az EU járványvédelmi központja (ECDC) a július 20. és augusztus 2. közötti járványügyi adatok alapján arra a megállapításra jutott, hogy jelenleg

Romániát érinti leginkább a koronavírus-járvány Európában.

A Maszol.ro idézi az ECDC jelentését, amely szerint Romániában a legnagyobb a pozitív eredményű tesztek aránya és az egymillió lakosra jutó halálos áldozatok száma az EU tagállamai közül, a 100 ezer lakosra jutó új fertőzések száma pedig a négyszerese az uniós átlagnak a vizsgált időszakban. A két hét alatt regisztrált új fertőzések száma Spanyolországban 28 267, Romániában 15 420 és Franciaországban 13 245 volt, de Romániában jóval kevesebb tesztet végeztek.

Romániában az egymillió lakosra jutó elhalálozások száma 19,1 volt a vizsgált két hétben. Nagy-Britanniában ez a szám 13,8, Bulgáriában 12,3 míg az EU átlaga 4,1. Szintén Romániában legnagyobb pozitív esetet aránya (6,2 százalék) a két hét alatt elvégzett tesztek szerint. Horvátországban ez az arány 5,1 százalék, Spanyolországban 4,5 százalék, az EU átlaga 1,4 százalék.