Koronavírus-számok Magyarországon 05.05.
Elhunytak + 128 Σ 28 173
Kórházban - 365 Σ 4 374
Fertőzöttek + 1 130 Σ 785 967
Tesztek + 16 516 Σ 5 454 661
Egyszer oltottak + 24 202 Σ 4 123 697

Tovább nő az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Messze vagyunk még a májusi adatoktól, de az elmúlt tíz napban végig emelkedett az aktív esetek száma Magyarországon, jelenleg 685-en fertőzöttek.

A mai tájékoztatásban 39 új fertőzöttet jelentettek be, ezzel 4916 főre nőtt az összes eddig beazonosított fertőzött száma, amiből 3623-an már felgyógyultak. Az új fertőzöttek közül 11 Zala megyei, 10 budapesti, 5 szabolcsi, 4-4 Hajdú-Bihar, illetve Pest megyei. Egy-egy esetet jelentettek Borsodból, Hevesből, Jász-Nagykun-Szolnokból, Nógrádból és Veszprémből. 

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 608 fő. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

„Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek” - írja a koronavirus.gov.hu. 

A központi oldal emlékeztet: „a kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt az ábrát készítette a tünetekről:

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.