Tovább nő az aktív fertőzöttek száma Magyarországon

járvány
2020 augusztus 16., 08:46

Messze vagyunk még a májusi adatoktól, de az elmúlt tíz napban végig emelkedett az aktív esetek száma Magyarországon, jelenleg 685-en fertőzöttek.

A mai tájékoztatásban 39 új fertőzöttet jelentettek be, ezzel 4916 főre nőtt az összes eddig beazonosított fertőzött száma, amiből 3623-an már felgyógyultak. Az új fertőzöttek közül 11 Zala megyei, 10 budapesti, 5 szabolcsi, 4-4 Hajdú-Bihar, illetve Pest megyei. Egy-egy esetet jelentettek Borsodból, Hevesből, Jász-Nagykun-Szolnokból, Nógrádból és Veszprémből.

Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 608 fő. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen.

„Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek” - írja a koronavirus.gov.hu.

A központi oldal emlékeztet: „a kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését.”

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezt az ábrát készítette a tünetekről: