Úgynevezett tűznádó pusztít Kaliforniában

katasztrófa
2020 augusztus 16., 08:58

Rendhagyó riasztást adott ki szombaton a kaliforniai meteorológiai szolgálat: úgynevezett tűzörvényekre figyelmeztettek.

link Forrás

A ritka, de azért nem példátlan jelenségről Mark Wysocki, New York állam vezető klímakutatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a közkeletű tűztornádó vagy tűznádó (firenado) megnevezés nem igazán pontos, inkább tűzörvénynek kellene nevezni, de mivel tudja, hogy a közönség számára ez nem igazán izgalmas, tűzördögnek (fire devils) hívja őket - írta 2014-ben az MTI.

A jelenség nagyon hasonlít a porördögökhöz, de míg azok a felszíni port kapják föl, addig a tűzördögök a futótüzekbe kapnak bele, és repítik fel a lángcsóvát. A tűzördög villámgyorsan kialakul, majd növekedésnek indul, és a vákuumként beszívott levegő hatására örvénylő mozgás alakul ki. Miután az örvény felszippantja a lángcsóvát, a széltölcsér átmérője csökkenni kezd, majd a forgása is felgyorsul.

A legtöbbször erdőtüzek környékén alakulnak ki, így rejtve maradnak az ember szeme elől, de mivel a tűzördögöket ritkán láthatjuk, és még kevesebbszer sikerül őket filmre venni, nem sokat tudunk az átmérőjükről és a sebességükről. Kaliforniában most kaptunk belőle egy kis ízelítőt:

link Forrás

Csütörtökön jelentették egy tűzörvény kialakulását az Angeles National Forestben, majd a szintén kaliforniai Loyalton mellett újabb keletkezett szombaton. Számos embert ki kellett telepíteni, a hatóságok fokozott óvatosságot kérnek a kiszámíthatatlanul viselkedő tűz miatt.