Vízből kiugró hal ölt meg egy horgászt Ausztráliában

baleset
2020 augusztus 16., 16:21

Ritkán előforduló balesetben halt meg egy horgász Ausztráliában: egy nagy hal ugrott ki a vízből és a férfi mellkasának csapódott – közölte az Északi Terület rendőrsége.

Az 56 éves férfi az óceánparti Darwin város kikötőjének közelében horgászott pénteken egy hajóban családjával és barátaival; a vízből egy hatalmas hal ugrott ki, és a férfit akkora ütés érte a mellkasán, hogy elvesztette az eszméletét. A többiek hívták a rendőrséget, majd a Cullen-öbölbe hajóztak, ahol a mentők megpróbálták a sérültet újraéleszteni, de nem jártak sikerrel.

„Rendkívül szokatlan balesetről van szó” - fogalmazott a rendőrség, azt azonban nem tudják, hogy milyen halról van szó. A hajóban ülőket és a családot sokkolta az eset.

Ugyanezen a környéken két évvel ezelőtt egy felugró makréla egy nő nyakának csapódott, aki éppenhogy túlélte a balesetet.

Amerikában, a Nagy-tavak környékén illetve a víztározókon, lassab folyású folyókon is előfordulnak hasonló balesetek, főleg az elszaporodott ázsiai pontyfélék, a 10-50 kilós egyedsúlyt is elérő, és ugrándozni nagyon szerető busák miatt. A nagy sebességgel közéjük száguldó motorcsónakoktól megriadó halak gyakran úgy ugranak fel, hogy a csónakba esnek, és elképzelhető, milyen hatása van, ha óránként negyven-ötven kilométeres sebességel haladó járműben valaki lefejel egy két méter magasan repülő, harminc kilós halat. Ez például 2011-ben, Indiana államban készült vidám felvétel, az ugráló halak fehér busák:

link Forrás

Hasonló jelentek itthon is láthatók a Tisza-tavon vagy az élő Tisza duzzasztók fölötti szakaszán, bár súlyos sérüléses balesetet még nem jegyeztek fel. (AFP, MTI)