24 közvilágítási pályázatból 22-t Tiborcz István egykori cége, az Elios nyert meg Szerbiában

bűnögy
2020 augusztus 17., 12:05

A szerb N1 frissen publikált tényfeltáró videója szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium.

Eszerint még gyorsult is a tempó, amivel az Orbán-családhoz kötődő, energiatakarékos közvilágítási rendszerekben utazó cég benyeli annak a Szerbiának a közvilágításkorszerűsítési piacát, amit az Orbán Viktorral deklaráltan remek személyes és politikai viszonyt ápoló Alekszandar Vucsics elnök vezet. A Direkt36 bő egy éve, 2019. június 26-án közölt tényfeltáró cikkében ugyanis még arról írtak, hogy az addig lezárult 15 ilyen tenderből

“tizenkettőt olyan cégcsoportok nyertek el, amelyeknek legalább egy tagja kapcsolatban áll a magyar Eliosszal. Ezeken felül nyertek egy nem PPP konstrukcióban kivitelezett projektet is.”

Az első 15 pályázathoz majdnem három év kellett, mivel az Elios szerbiai cége 2016. júliusában nyerte el az első szerbiai közvilágítási projektjét a vajdasági Adán. 2019. júniusának vége óta tehát 10 újabb tendergyőzelmet mutathat fel az az Elios körüli üzleti kör, amely a megelőző 3 évben 13 ilyen megrendelést kapott.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) nevű független tényfeltáró szervezet riporterei most a szerbiai PPP-ket ellenőrző bizottságtól próbálnak adatokat szerezni közérdekű adatigénylés formájában. (A PPP olyan félig magán, félig állami projekteteket jelent, ahol a magánberuházó által előre elvégzett munkát az állami vagy önkormányzati partner utólag fizeti ki.)

Hogy az Elios hogyan kapcsolódik az Orbán-családhoz?

2010-ben a fideszes vezetésű Hódmezővásárhely közvilágításának EU által fizetett korszerűsítését egy referenciával nem, de megfelelő tulajdonossal annál inkább rendelkező cég, az Elios Innovatív Zrt. nyerte el. A vállalat egyik tulajdonosa ugyanis Tiborcz István, a miniszterelnök veje volt. 2013-tól kezdve a hazai önkormányzatok sorozatban kezdtek közvilágítási pályázatokat kiírni, amelyek közül több tucatnyit nyert el az Elios. Már akkoriban több olyan hazai tényfeltáró cikk jelent meg, amik bemutatták, hogy ezek minden bizonnyal szabálytalan, irányított pályázatok voltak. A csalás jellemző módszere az volt, hogy a pályázati kiírásokba olyan feltételeket írtak bele, amiket csak az Elios tudhatott teljesíteni.

A jelenség annyira feltűnő volt, hogy az OLAF, a Unió csalás elleni hivatala 2015-ben vizsgálatot indított 35, az Elios által megnyert pályázat ügyében. A korrupcióellenes EU-szervezet súlyos szabálytalanságokat és összeférhetetlenséget állapított meg, a céget fedező magyar kormány pedig a botrány csillapítása végett úgy döntött, hogy inkább lemond az Elios által elnyert közbeszerzésekre szánt 13 milliárd forintnyi uniós finanszírozásról, vagyis inkább a magyar adófizetők pénzéből fedezik ezt az összeget.

Az Orbán-klán közvetlen érintettsége annyira kínos volt a Családnak, hogy Tiborcz 2015. tavaszán eladta a cégben birtokolt részesedését. De akkor még ő volt az Elios egyik részvényese, amikor megalapították azt a szerbiai leányvállalatukat, ami a mostani hírek főszereplője az üzleti partnereivel együtt. A részesedés eladásával Tiborcz azért nem került túl messze az Eliostól: a vállalatot egy olyan cégcsoport vette meg, amellyel később Tiborcz is üzletelt, az Elios szerbiai leányvállalatának résztulajdonosa pedig jelenleg is Erdei Bálint, Tiborcz korábbi eliosos üzlettársa.