A fehérorosz ellenzék vezetője felszólította a fegyveres erőket, hogy álljanak át a tüntetők oldalára

2020 augusztus 17., hétfő 8:11

A Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető hétfőn közzétett videoüzenetében kijelentette, készen áll, hogy vállalja a felelősséget és vezesse Fehéroroszországot. A YouTube-ra feltett üzenetében a Litvániában tartózkodó Cihanouszkaja azt követelte, hogy teremtődjenek meg Fehéroroszországban a tiszta választás megtartásának jogi feltételei.

Cihanouszkaja a rendvédelmi és a fegyveres erők tagjait is felszólította, hogy álljanak át, és azt ígérte, hogy eddig elkövetett bűneik bocsánatot nyernek.

A gyári munkások is az elnök ellen fordultak

Hétfőn Aljakszandr Lukasenka a nehézgépeket gyártó MZKT gyárában akarta demonstrálni, hogy nem vesztette el a támogatottságát, de a munkások belé foztották a szót, amikor azt kiabálták: „Takarodj!”. A Meduza beszámolója szerint az elnök azt mondta, csak a holttestén keresztül lehet új választásokat tartani.

Vasárnap kormánypárti és ellenzéki tüntetés is volt Minszkben. Előbbin ezrek, utóbbin tízezrek vettek részt. Az ellenzéki tömegmegmozdulás Fehéroroszország posztszovjet történetének legjelentősebb ilyen tiltakozása volt. A tüntetők szerint Aljakszandr Lukasenka elnök egyszerűen elcsalta az egy héttel korábban tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80 százalékát kapta.

Fotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

Hétfőre a tiltakozás a társadalom olyan rétegeit is elérte, amelyek többnyire lojálisak a hatalomhoz. Állami üzemekben hirdettek munkabeszüntetést a dolgozók, az állami tévé több munkatársa és egy nagykövet is kiállt a változást követelők mellett. A strájk miatt a fehérorsz közmédiában hétfőn ez ment:

Hétfőn a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalat mintegy száz dolgozója kezdett tárgyalásba az üzem vezetőségével. A tájékoztatásból nem derült ki, hogy pontosan miről tárgyalnak, de feltehetően az országban kialakult helyzetről. A közleményben ugyanakkor azt állítják, hogy a gyár rendben működik, a többi 9,9 ezer dolgozó munkahelyén tartózkodik.

Politikai követeléseket terjesztett elő a Beloruszkalij nevű fehérorosz, műtrágyaüzem vezetésének munkáskollektívája, miközben nem állt le a termelés. A gyár szakszervezetének vezetője, Andrej Ribak elmondta, hogy tárgyalnak a munkáltatóval és politikai követeléseik vannak.

Vasárnap Lukasenka telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki a Kreml tájékoztatása szerint tudatta a fehérorosz vezetővel, hogy Moszkva a két ország közötti védelmi megállapodás alapján kész segíteni Minszknek.