Elhalasztják a parlamenti választást Új-Zélandon a koronavírus miatt

2020 augusztus 17., hétfő 5:50

Új-Zélandon a kormány egy hónappal elhalasztotta a parlamenti választásokat a koronavírus-járvány második hullámának kitörése miatt, jelentette be hétfőn Jacinda Ardern miniszterelnök. A szavazást eredetileg szeptember 19-én tartották volna, helyette október 17-én lesz.

Jacinda Ardern Fotó: MICHAEL BRADLEY/AFP

Bár a választási bizottságnak az volt a véleménye, hogy a választásokat biztonságosan meg lehet tartani az eredeti időpontban, Ardern a hétfői sajtótájékoztatóján közölte: figyelembe vette a várható részvételi arányt és a választókkal szembeni igazságosságot is.

Bár a mindenkori miniszterelnök joga meghatározni egy időintervallumon belül, hogy mikor legyen a voksolás - most november 21-éig bármikor megtartható -, Ardern a döntés előtt konzultált a többi pártvezetővel. Hozzátette, hogy többször nem fogják elhalasztani a szavazást.Egyébként a közvélemény-kutatási eredmények alapján Ardernt várhatóan újraválasztják.

A parlamenti választással egy időben népszavazást tartanak az országban az eutanázia és a marihuána legalizálásáról is.

Pénteken hosszabbították meg a legnagyobb város, Auckland karanténját a koronavírus-járvány újabb hulláma miatt. Ardern akkor azt mondta, hogy a karantén még legalább 12 napig tart, és a cél az, hogy Új-Zéland ismét vírusmentes legyen.

Új-Zélandon hétfőn kilanc új koronavírusos fetőzöttet azonosítottak, ezzel az aktív fertőzöttek száma 78. A 4,8 milliós országban eddig 1280-an kapták el a vírust, 22-en haltak meg. (Reuters/MTI)