Kétmilliárd eurós szerződést kötött a kormány egy német vállalattal gyalogsági harcjárművek gyártására

Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében, közölte a kormány az MTI-n keresztül. A megállapodás keretében gyártóüzemet hoznak létre Magyarországon.

A közlemény szerint „a magyar kormány a hadiipar fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd euró értékű programját” indította el azzal a megállapodással, amelyet hétfőn írtak alá a németországi Unterlüssben. 

Ezzel „Magyarország az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég új fejlesztésű, innovatív terméke mellett döntött az előzetes piackutatások után. A lépés központi eleme a folyamatban lévő honvédelmi és haderőfejlesztési programnak, amelynek célja, hogy a honvédség mihamarabb világszínvonalú haderővé váljék és ezzel hozzájáruljon az euroatlanti térség biztonsági kihívásainak kezeléséhez” - írják.

Hétfőn éppen békepárti, fegyverellenes koncertet is tartottak a Rheinmetall unterlüssi épülete előtt a második világháború lezárásának 75. évfordulója alkalmából.

Békepárti, fegyverellenes koncert a Rheinmetall épülete előttFotó: JULIAN STRATENSCHULTE/dpa Picture-Alliance via AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.