Állami pénzből veszik meg Schmidt Mária ingatlancégétől a Rákóczi úton álló evangélikus templomot

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Rákóczi út 57. szám alatti  szlovák evangélikus templomban egy ideig konditerem is működött, de a 150 éves műemléki épület állapota mára életveszélyessé vált. Bár az alapító okirat szerint a falak felújítása a körülötte álló társasház tulajdonosait terhelné, de lakók nem akartak erre költeni. A templom épülete Schmidt Mária ingatlancége, a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. tulajdonában van, ami korábban pereskedett is a házzal a közös költség nem fizetése miatt.   

A Józsefváros Újság idén februárban arról írt, hogy egyeztetések folynak a szlovák és a magyar állam között, és Szlovákia 2 millió eurót adna a felújításra, ha a magyar állam megvenné a BIF-től az épületet az Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy abban kulturális és hitéleti központot alakítsanak ki.

Hétfőn pedig megjelent egy kormányhatározat, amely kimondja, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megvegye a templomot és a  hozzá tartozó földterületet. Erre az idei költségvetésből 765 811 715 forintot biztosítnak azzal, hogy amennyiben a vételár ennél alacsonyabb lenne, akkor a különbözetet az Ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani. 

Fotó: Magyar Közlöny 2020. évi 191. szám

Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnak kiállított támogatói okiratban szerepelnie kell annak is, hogy az  Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén az ingatlan tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra. Valamint a miniszterelnök általános helyettesének az ingatlan megvétele után az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával előterjesztést kell készítenie a felújítási ütemtervről és a kivitelezési költségekről. 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!