Állami pénzből veszik meg Schmidt Mária ingatlancégétől a Rákóczi úton álló evangélikus templomot

POLITIKA
2020 augusztus 18., 13:34

A Rákóczi út 57. szám alatti szlovák evangélikus templomban egy ideig konditerem is működött, de a 150 éves műemléki épület állapota mára életveszélyessé vált. Bár az alapító okirat szerint a falak felújítása a körülötte álló társasház tulajdonosait terhelné, de lakók nem akartak erre költeni. A templom épülete Schmidt Mária ingatlancége, a Budapesti Ingatlan (BIF) Nyrt. tulajdonában van, ami korábban pereskedett is a házzal a közös költség nem fizetése miatt.

link Forrás

A Józsefváros Újság idén februárban arról írt, hogy egyeztetések folynak a szlovák és a magyar állam között, és Szlovákia 2 millió eurót adna a felújításra, ha a magyar állam megvenné a BIF-től az épületet az Országos Szlovák Önkormányzatnak, hogy abban kulturális és hitéleti központot alakítsanak ki.

Hétfőn pedig megjelent egy kormányhatározat, amely kimondja, hogy a magyar kormány egyetért azzal, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megvegye a templomot és a hozzá tartozó földterületet. Erre az idei költségvetésből 765 811 715 forintot biztosítnak azzal, hogy amennyiben a vételár ennél alacsonyabb lenne, akkor a különbözetet az Ingatlan átalakításának tervezésére, illetve felújítására kell fordítani.

photo_camera Fotó: Magyar Közlöny 2020. évi 191. szám

Ugyanakkor a nemzetiségi önkormányzatnak kiállított támogatói okiratban szerepelnie kell annak is, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat megszűnése esetén az ingatlan tulajdonjoga ingyenesen átszáll a magyar államra. Valamint a miniszterelnök általános helyettesének az ingatlan megvétele után az Országos Szlovák Önkormányzat bevonásával előterjesztést kell készítenie a felújítási ütemtervről és a kivitelezési költségekről.