Együtt gyakorlatozott a dachaui koncentrációs tábor felett a német és az izraeli légierő

Több 444 videó?
Szeretném

Együtt hajtott végre tisztelgő repülést kedden a német Luftwaffe és az izraeli IAF légierő Németországban a dachaui egykori náci koncentrációs tábornál. Az egység két német Eurofighter és két izraeli F-16-os vadászgépből, valamint egy általuk kísért izraeli Gulfstream G-550-es személyszállító gépből állt, amelyen a Luftwaffe és az IAF vezetője, Ingo Gerhartz altábornagy és Amikam Norkin tábornok utazott.

Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

Az egység elhúzott az 1972-es müncheni olimpián izraeli sportolók ellen végrehajtott palesztin terrorista akció egyik helyszíne, a Dachauhoz közeli Fürtstenfeldbruck légi támaszpont felett is. A közös repüléssel így egyszerre tisztelegtek a holokauszt és a terror áldozatai előtt. A formáció a Luftwaffe lechfeldi repülőterén landolt, ahonnan Ingo Gerhartz és Amikam Norkin egy német-izraeli katonai küldöttség élén a dachaui egykori koncentrációs tábornál működő emlékhelyre utazott és koszorút helyezett el a náci diktatúra idején a lágerbe hurcolt százezrek tiszteletére. A megemlékezésen részt vett Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter is.

Fotó: SVEN HOPPE/dpa Picture-Alliance via AFP

 A tisztelgő repülés és a megemlékezés a Luftwaffe és az IAF Blue Wings 2020 nevű közös gyakorlatának kísérőrendezvénye. A két nemzet légiereje régóta szorosan együttműködik, így például Izraelben képezik ki a Luftwaffe drónvezető pilótáit. Közös gyakorlatot viszont mostanáig nem tartottak. Az augusztus 28-ig tartó gyakorlatot mindkét fél történelmi jelentőségűnek, a német-izraeli barátság fontos jelképének tartja.

A dachaui koncentrációs táborban több mint 200 ezer embert fogtak kényszermunkára a nácik. A lágerben legkevesebb 30 ezren haltak meg. Az 1972-es müncheni olimpián történt túszdrámában tizenegy izraeli sportoló vesztette életét. (MTI)