A FIFA etikai bizottsága megszüntette az Infantino ellen indult eljárást

fifa
2020 augusztus 19., 17:11
comments 4

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) etikai vizsgálóbizottsága megszüntette a szervezet elnökével, Gianni Infantinóval szemben indított eljárást.

A FIFA közleménye szerint a vizsgálóbizottság elnöke a rendelkezésére álló dokumentumok és egyéb bizonyítékok alapján úgy határozott, hogy a sportvezető nem sértette meg a szervezet etikai szabályait, így az ügyet lezárta.

Július végén Stefan Keller svájci különleges ügyész büntetőeljárást indított Infantino ellen, mert állítólag titkos találkozókon vett részt Michael Lauber svájci államügyésszel, aki eltitkolta ezeket a találkozókat, és hazudott a feletteseinek, mialatt korrupció gyanújával vizsgálat folyt ellene. Lauber amiatt került a kritikák középpontjába, hogy a túlságosan lassú ügymenet miatt áprilisban elévülés miatt leállt a svájci ügyészség vizsgálata több német funkcionárius ellen, aki a 2006-os vb előtt gyanús kifizetéseket kezdeményeztek.

A FIFA korábban is minden vádat tagadott, és azt állította, hogy az 50 éves sportvezető semmi törvénybe ütközőt nem tett, az ilyen találkozók egyáltalán nem szokatlanok. Infantino a megbeszéléseken csak „a FIFA érdekét képviselve tisztázott bizonyos kérdéseket, és ez a kötelessége volt”.

Gianni Infantino 2020. február 3-án Budapesten.
photo_camera Gianni Infantino 2020. február 3-án Budapesten. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Sajtóhírek szerint a FIFA-elnök azzal is megsértette az etikai kódexet, hogy a szervezet számlájára Suriname-ből Genfig különrepülőt vett igénybe. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.