A lengyel kormányfő azt mondta, nem szabad megengedni, hogy Oroszország beavatkozzon Minszkben

külföld
2020 augusztus 19., 13:42

Aljakszandr Lukasenka bejelentette, hogy utasításokat adott a rendfenntartó erőknek, hogy vessenek véget a zavargásoknak a fővárosban, Minszkben. Azt is mondta, hogy az állami média sztrájkoló dolgozói nem fogják visszakapni az állásukat, Oroszországból már érkeztek is emberek a helyükre – írja a BBC.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy a balti országok, Lengyelország és az EU a geopolitikai érdekei szerint próbálnak új rendszert ráerőltetni Fehéroroszországra – írja az Interfax.

Nem szabad megengedni, hogy Fehéroroszországban bármilyen külső beavatkozásra kerüljön sor – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az Európai Tanács (ET) megtartott videokonferenciás csúcsértekezlete után.

A külső beavatkozásra vonatkozó, az ET és ezen belül a közép-európai kormányfők részéről megfogalmazott intésről Morawiecki azt mondta:mindez „természetesen Oroszországnak szól”, mivel Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Vladimir Putyin orosz elnökkel egyeztet folyamatosan.

„Azt akarjuk, hogy Fehéroroszországban a demokratikus folyamatot a nemzet irányítsa” – mondta Morawiecki. Utalva Minszk gazdasági függőségére Moszkvától, a lengyel kormányfő közölte: a demokratikus párbeszéd támogatása mellett „pozitív gazdasági programot” kell kidolgozni Fehéroroszországnak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én.
photo_camera Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartott állami ünnepségen a Múzeumkertben 2019. március 15-én. Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor a nap folyamán azt mondta, Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van, a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja.

Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy az Európai Unió tagállamai nem ismerik el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, az EU államfői és kormányfői ezzel kapcsolatban még nem döntöttek semmilyen új, Fehéroroszország elleni szankcióról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, megdöbbenéssel látták, hogy Fehéroroszországban a rendőrök olyan kegyetlenséggel léptek fel a békés tüntetők ellen, mint itthon 2006-ban. (BBC, Interfax, MTI)