Orbán: Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van

POLITIKA
2020 augusztus 19., 12:32

Orbán Viktor a délelőtti V4-egyeztetésen kiállt a Fehéroroszország ügyében képviselt lengyel álláspont mellett, az azutáni rendkívüli EU-csúcson pedig katonai és gazdasági elemeket is tartalmazó, átfogó uniós geostratégiai tervet szorgalmazott – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hosszú-hosszú hallgatás után a magyar miniszterelnök most világossá tette: Fehéroroszország ügyében a visegrádi országok között egyetértés van, a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozása Minszkben 2020. június 5-én.
photo_camera Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök találkozása Minszkben 2020. június 5-én. Fotó: Viktor Tolocsko/Sputnik via AFP

Az Európai Tanács rendkívüli videokonferenciáján Orbán Viktor arra szólított fel, hogy a fehérorosz válság után kialakult helyzetben az Európai Unió mielőbb készítsen valódi, átfogó geostratégiai tervet, amelynek az emberi jogi és demokratikus vonatkozásokon kívül katonai és gazdasági szempontokat is tartalmaznia kell – közölte Havasi Bertalan az MTI-vel.