Tovább erősíti a kormány a fideszes többségben maradt megyei közgyűléseket

politika
2020 augusztus 19., 08:39

A tavaly őszi önkormányzati választásokon a 23 megyei jogú város közül 10-ben született ellenzéki győzelem, viszont a megyei önkormányzatokban kivétel nélkül megmaradt a fideszes többség. Erre a helyzetre reagálva a kormánytöbbség már tavasszal elfogadott egy olyan törvényt, amivel az addig funkciótlan megyei közgyűlések kezelésérere bízta az egyes települési önkormányzatoktól elvett különleges gazdasági övezeteket. Egyben az onnan befolyó adóbevételek újraelosztását is a fideszes többségű testületekre bízta. Ez első ilyen övezetet a gödi Samsung-gyár területén hozták létre.

A héten a kormány tovább erősítette a megyei önkormányzatokat. A Mfor írt arról a hétfői kormányhatározatról, ami úgy módosította a Modern Városok Program (MVP) megvalósításáról szóló szabályokat, hogy ezentúl már ne csak a megyei jogú városok, hanem a megyei önkormányzatoknak is kaphassanak a támogatásokból.

A kormány beszámolója szerint a Modern Városok Programban eddig 260 projekt indult el, amelyek összértéke 3800 milliárd forint. Eddig 1400 milliárd forintot használtak fel a megyei jogú városok. A fejlesztések háromnegyede hazai költségvetési forrás. A mostani módosítás szerint a „megyei önkormányzatnak nyújtott támogatás nem érinti a megyei jogú város önkormányzatainak biztosított támogatási források felhasználását és az ezzel összefüggő kötelezettségeket és jogokat”. Így a program keretét várhatóan bővíteni fogják, hogy a megyei önkormányzatok projektjeire is jusson pénz.

A kormány a veszélyhelyzet alatt igyekezett csökkenteni az önkormányzatok mozgásterét. Ezt a folyamatot egy videóban mutattuk be:

link Forrás