Áder: Tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot” - mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth téri, augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatáson. Azt mondta, ez az ünnep más, mint a korábbi augusztus 20-ák, mert „tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal”.  

„Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep.”

„Egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is”- mondta Áder, aki beszélt az orvosok, ápolók, gondozók kitartásáról, a a tanárok, oktatók, nevelők türelméről, a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelméről. „Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban? Csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz.”

Áder JánosFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Csütörtök reggel 79-en tették le a katonai esküjüket a Parlament előtt, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter is beszélt. Azt mondta, a magyar katonáknak mindig készen kell állniuk a szabadság megvédésére.

„Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk” korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel, mondta.

TisztavatásFotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A tisztavatás előtti zászlófelvonáson Áder János mellett részt vett Orbán Viktor és Kövér László is, az MTI beszámolója szerint „érdeklődők százai” gyűltek össze az eseményen.

ZászlófelvonásFotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hamarosan Orbán Viktor adja át a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, a száz méter hosszú, négy méter széles, földbe süllyesztett Trianon-emlékművet az Alkotmány utcában. A süllyedő rámpa falának két oldalába a történelmi Magyarország összes, több mint 12 ezer településének nevét vésték az 1913-as helységnévtár szerinti változatban. A koncepciót többen azért kritizálják, mert olyan települések neveit is magyarosítva írták fel, amiket - magyarul beszélő lakosság híján - sosem neveztek így.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Kapcsolódó