Áder: Tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal

ünnep
2020 augusztus 20., 09:10

„Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot” - mondta Áder János köztársasági elnök a Kossuth téri, augusztus 20-i ünnepélyes tisztavatáson. Azt mondta, ez az ünnep más, mint a korábbi augusztus 20-ák, mert „tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal”.

„Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep.”

„Egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is”- mondta Áder, aki beszélt az orvosok, ápolók, gondozók kitartásáról, a a tanárok, oktatók, nevelők türelméről, a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelméről. „Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban? Csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz.”

photo_camera Áder János Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

Csütörtök reggel 79-en tették le a katonai esküjüket a Parlament előtt, ahol Benkő Tibor honvédelmi miniszter is beszélt. Azt mondta, a magyar katonáknak mindig készen kell állniuk a szabadság megvédésére.

„Erre akkor lehetünk képesek, ha erős Magyar Honvédséget építünk” korszerű haditechnikai eszközökkel, jól felkészült katonákkal és vezetésükre alkalmas honvédtisztekkel, mondta.

photo_camera Tisztavatás Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A tisztavatás előtti zászlófelvonáson Áder János mellett részt vett Orbán Viktor és Kövér László is, az MTI beszámolója szerint „érdeklődők százai” gyűltek össze az eseményen.

photo_camera Zászlófelvonás Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Hamarosan Orbán Viktor adja át a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét, a száz méter hosszú, négy méter széles, földbe süllyesztett Trianon-emlékművet az Alkotmány utcában. A süllyedő rámpa falának két oldalába a történelmi Magyarország összes, több mint 12 ezer településének nevét vésték az 1913-as helységnévtár szerinti változatban. A koncepciót többen azért kritizálják, mert olyan települések neveit is magyarosítva írták fel, amiket - magyarul beszélő lakosság híján - sosem neveztek így.

Kiemelt videóink