Karácsony: Az ezeréves magyar állam nem épülhet fennhéjázó uralkodásra

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

„Sokféle elnevezése volt a múltban a mai ünnepnek, augusztus 20-ának. Én ezt az újkeletűt szeretem a legjobban: Magyarország születésnapja” - kezdi csütörtöki Facebook-posztját Karácsony Gergely főpolgármester. Azt írja, keserédes ez a születésnap, mert a járvány miatt tele vagyunk nehézségekkel, fájdalmakkal és szorongásokkal. „A járvány és a gazdasági válság megváltoztatta szokásainkat, örökérvényűnek hitt normákat írt felül, dogmákat döntött romba.”

Fotó: Karácsony Gergely/Facebook

Szerinte ez a változás kényszerét hozta el Magyarországon és a világban is. „Új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotnunk, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt itt dörömböltek az ajtónkon.”

Karácsony azt írja, a járvány magyarországi tapasztalatai egy irányba mutatnak: 

„Fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség. Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül.”Szerinte ehhez a közösségek megerősítésén keresztül vezet az út, amit kirekesztés és megbélyegzés helyett csak elfogadásra és türelemre lehet építeni. „Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre. A közösséget nem a bezárkózás, hanem az együttműködés, az összefogás erősíti.” 

„Én úgy látom, társadalmi immunrendszerünk erősítésében egyre fontosabb szerep hárul a helyi közösségekre” - írja Karácsony, aki ezután Sólyom László volt köztársasági elnököt idézte arról, hogy a helyi közösségeknek alapvető alkotmányos joguk van a saját ügyeiket intézni. 

Karácsony másik, szerdai posztja szerint a Fővárosi Önkormányzat idén augusztus 20-án azokra emlékezik, „akik a trianoni döntés nyomán kénytelenek voltak elhagyni otthonukat. Budapestre rengetegen érkeztek, Erdélyből, a Partiumból, Zágrábból és Fiuméből. Egy különleges vetítéssel tisztelgünk előttük, amelyet holnap este 9 órakor a Budapest Városháza oldalán követhetnek”.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót