Szijjártó felvonta a horgonyt, és azzal a lendülettel bekérette a német nagykövetet

POLITIKA
2020 augusztus 23., 14:38

A nyaralása alatt is keményen dolgozó külügyminiszter úgy érzi, hogy a német kormány külügyi államtitkára, Michael Roth veszélyes vizekre evezett, amikor egy interjúban a magyar jogállamiságról beszélt.

Ebben Roth megjegyezte, hogy a jogállamiság terén Németországban is sok javítanivaló van, mert bár „az egyik szempont, ami a Magyarország elleni 7. cikk szerinti eljáráshoz vezetett, a Magyarországon elharapódzó antiszemitizmus volt”, de szerinte addig nem kritizálhatja a másik országokban megjelenő antiszemitizmust, amíg nem beszélt arról, hogy milyen ijesztő mértékben növekednek az antiszemita bűncselekmények Németországban.

Egyébként az eljárásról szóló javaslatban tényleg szerepelt egy rész, ami a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekről szólt: „az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, hogy aggasztónak tartja a rasszizmussal és az intoleranciával kapcsolatos magyarországi helyzet romlását, amelyen belül a cigányellenesség az intolerancia legkirívóbb formája, amiről a romákkal szembeni különösen durva, akár erőszakos cselekmények, félkatonai szervezetek felvonulásai, valamint a romák lakta falvakban tartott őrjáratai is tanúskodnak. Kiemelte továbbá, hogy a magyar hatóságok által tett, az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg. Ezen kívül megemlítette a migránsok, köztük a menedékkérők és a menekültek ellen irányuló idegengyűlölet, valamint az egyéb társadalmi csoportokkal, köztük az LMBTI személyekkel, a szegényekkel és a hajléktalanokkal szembeni intolerancia kiújulását”.

De Szijjártó Péter már szombaton igyekezett jelezni, hogy nem eveznek egy csónakban, az oldalán azt írta: „Ma viszont valami olyasmit mondott Michael Roth, ami után nem lehet nem megszólalni. A német államtitkár ugyanis feltette a régi lemezt és antiszemitizmussal vádolta meg hazánkat”. Majd arra kérte

fejezzed be a magyar emberek méltatlan támadását,

és ha javasolhatom: mielőtt legközelebb ilyen súlyos témában megszólalsz, nézz körül saját házatok táján”.

Bár ez a körülnézés már a nagy hullámokat verő interjúban megtörtént, Szijjártó mégis kevésnek érezhette a Facebook-posztot, mert vasárnap már arról írt, hogy

az interjú miatt hétfő délelőttre bekérette Németország budapesti nagykövetét. Mivel Szijjártó Péter ekkor éppen Kínában lesz, ezért a nagykövetnek Magyar Levente miniszterhelyettessel kell megbeszélnie az elhangzottakat.