Trump a háttérhatalmat és a gyógyszerfelügyeletet hibáztatja, amiért lassan készül az oltóanyag

külföld
2020 augusztus 23., 04:43

Az amerikai elnök a Twitteren megvádolta szombaton az országos gyógyszer- és élelmiszer-felügyeletet (FDA), szerinte a hatóságnál bizonyos körök szándékosan lassítják a koronavírus elleni oltás fejlesztését a novemberi elnökválasztásig.

link Forrás

Donald Trump egy Twitter-üzenetben azt írta, „a háttérhatalom vagy akárki az FDA-nél nagyon megnehezíti a gyógyszergyártók számára, hogy megkezdjék az embereken történő klinikai kísérleteket az oltóanyagokkal. Nyilvánvaló, hogy el akarják csúsztatni a választ november 3. utánra. Ehelyett a gyorsaságra kellene koncentrálniuk és életeket menteni!”- írta az amerikai elnök. A bejegyzés címzettje Stephen Hahn volt, az FDA főigazgatója.

Mindez azután jelent meg, hogy az FDA egyik magas rangú tisztségviselője azt mondta, hogy benyújtaná a lemondását, ha a Trump-adminisztráció anélkül engedélyezné egy koronavírus elleni vakcina legyártását, hogy meggyőződtek róla, hogy az oltóanyag valóban hatékony és biztonságos.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke szerint Trump veszélyes kijelentést tett és az elnök túlment minden határon azzal, hogy politizálással vádolta a gyógyszerfelügyeleti hatóságot.

Az FDA illetékesei biztosítottak mindenkit arról, hogy nincs rajtuk politikai nyomás és kizárólag a tudományos szempontok alapján járnak el. „Amint ez megváltozna, lemondanék, ezzel is jelezve az amerikai közvélemény számára, hogy valami nincs rendjén” - mondta a Reutersnek Peter Marks, az FDA biológiai értékelésért és kutatásért felelős központjának az igazgatója. (CNN/MTI)