A Facebook blokkolt egy 1 millió fős csoportot, ami a thai monarchiát bírálta

A thai monarchiát bíráló, 1 millió fős csoportot blokkolt a Facebook Thaiföldön, miután a bangkoki vezetés jogi eljárással fenyegetett, amiért az amerikai székhelyű cég nem távolított el egy az uralkodó házra nézve sértőnek talált tartalmat.

Fotó: Thai TV/AFP

A lépésre a szinte napi rendszerességgel zajló kormányellenes tüntetések közepette került sor. A főleg fiatalokból álló aktivisták a monarchia megreformálását, az uralkodó jogköreinek korlátozását és Prajuth Csan-ocsa kormányfő távozását követelik.

A „Rojalisták vására” nevű csoportot áprilisban hozta létre a monarchia bírálójaként ismert Pavin Csacsavalpongpun önkéntes száműzetésben élő thai akadémikus.

Hétfő este a csoport oldalán a következő üzenet volt olvasható:

„Thaiföldön belül a hozzáférés korlátozott ehhez a csoporthoz a digitális gazdaság és társadalom minisztérium jogi kérelme alapján.”

A Japánban élő Pavin szerint a Facebook ezzel meghajolt a thaiföldi katonai kormányzat nyomása előtt. „Csoportunk része a demokratizálódási folyamatnak, a véleménynyilvánítás szabadságának színtere” – nyilatkozta Pavin a Reuters hírügynökségnek, aminek a megkeresésére a Facebook nem reagált.

Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van hatályban, aminek a megszegői akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.