A Facebook blokkolt egy 1 millió fős csoportot, ami a thai monarchiát bírálta

INTERNET
2020 augusztus 24., 19:08

A thai monarchiát bíráló, 1 millió fős csoportot blokkolt a Facebook Thaiföldön, miután a bangkoki vezetés jogi eljárással fenyegetett, amiért az amerikai székhelyű cég nem távolított el egy az uralkodó házra nézve sértőnek talált tartalmat.

photo_camera Fotó: Thai TV/AFP

A lépésre a szinte napi rendszerességgel zajló kormányellenes tüntetések közepette került sor. A főleg fiatalokból álló aktivisták a monarchia megreformálását, az uralkodó jogköreinek korlátozását és Prajuth Csan-ocsa kormányfő távozását követelik.

A „Rojalisták vására” nevű csoportot áprilisban hozta létre a monarchia bírálójaként ismert Pavin Csacsavalpongpun önkéntes száműzetésben élő thai akadémikus.

Hétfő este a csoport oldalán a következő üzenet volt olvasható:

„Thaiföldön belül a hozzáférés korlátozott ehhez a csoporthoz a digitális gazdaság és társadalom minisztérium jogi kérelme alapján.”

A Japánban élő Pavin szerint a Facebook ezzel meghajolt a thaiföldi katonai kormányzat nyomása előtt. „Csoportunk része a demokratizálódási folyamatnak, a véleménynyilvánítás szabadságának színtere” – nyilatkozta Pavin a Reuters hírügynökségnek, aminek a megkeresésére a Facebook nem reagált.

Thaiföldön a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye van hatályban, aminek a megszegői akár 15 év börtönbüntetést is kaphatnak. (MTI)