Navalnij hónapokig cselekvőképtelen maradhat a mérgezés miatt

Több 444 videó?
Szeretném

Túléli a méreggel elkövetett támadást Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként - közölte annak a német alapítványnak a megalapítója, Jaka Bizilj amely Berlinbe szállíttatta szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust.

Jaka BiziljFotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ha ép bőrrel megússza ezt - amiben mindnyájan reménykedünk - lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra” - tette hozzá a Cinema for Peace alapítója. A filmproducer azt is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az egészében véve aggasztó helyzetén.

Navalnijt egy berlini kórházba szállítjákFotó: ODD ANDERSEN/AFP

Az orosz elnök egyik legismertebb bírálója csütörtökön ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, Moszkvába repülve lett rosszul a repülőgépen. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves ellenzékit az ottani kórházba szállították, aki azóta kómában van. Navalnij családtagjai és munkatársai azt gyanítják, hogy megmérgezték, de az orosz orvosok ezt határozottan tagadták. Szombat hajnalban Bizilj alapítványa - az orosz orvosok beleegyezésével - Berlinbe szállította a kómában lévő politikust.

Alekszej NavalnijFotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A berlini Charité kórház a mérgezés tényét eddig nem erősítette meg, csak annyit közölt szombaton, hogy mindenre kiterjedő diagnosztikai teszteket végeznek a politikuson, és az eredményekre még várni kell. Bizilj azonban az interjúban méreggel elkövetett támadásról beszélt.

A dpa hírügynökség azt írta vasárnap este a szövetségi bűnügyi rendőrségre (BKA) hivatkozva, hogy Navalnij a német állam oltalmát élvezi, és a BKA védi, amely a német kormánytagok, illetve az országban állami látogatáson tartózkodó külföldi vendégek biztonságát hivatott biztosítani. (Welt/MTI)