Fekete-Győr András azt ígéri, hatalomra kerülése esetén senki se fog lámpavason lógni

POLITIKA
2020 augusztus 25., 09:05

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke szerint reális esély van rá, hogy 2022-ben az ellenzék leváltsa a Fideszt. Ehhez számításai szerint 54 egyéni körzetben kéne nyernie az ellenzéki közös jelölteknek. A győzelemhez persze a választási rendszer sajátosságai miatt listás összefogásra is szükség van. A Népszavának adott interjúja alapján Fekete-Győr abban még határozatlan, hogy egy, vagy több ellenzéki listát kéne állítani. Mint mondta, támogatóik negyede véli úgy, hogy "a múltnak és a jövőnek külön listán kell indulnia".

A listaállítás ügye azért kulcskérdés, mert a fura, jellemzően a Fidesz aktuális igényeihez igazított magyar választási rendszerben még az egyéni körzetben győztes jelöltre adott szavazatokból is képződik töredékszavazat. Mivel az ellenzék közös jelölteket indít, ezek a töredékszavazatok elveszhetnek, amennyiben a közös jelöltekhez nem társul közös lista.

Mivel Fekete-Győr győzelemre esélyesnek tartja az ellenzéket, szóba került az is, hogy egy ilyen sokszínű, sokpárti koalíció milyen közös programot tudna alkotni. Fekete-Győr erre a "nemzeti minimumot" tudta felemlegetni, amire szerinte "már régóta vágyik a magyar társadalom". És hogy milyen tartalommal töltődhetne fel ez a közhely? Fekete-Győr szerint "mi [vagyis a Momentum] azért kezdtünk el politizálni, hogy az egészségügyet és az oktatást felvirágoztassuk". Ezen kívül még azt is megjegyezte, hogy "soha nem fogunk belemenni abba, hogy elvegyék a határon túl élő magyarság beleszólási jogát az anyaország jövőjébe", illetve fontos célként nevezte meg a mielőbbi csatlakozást az eurozónához.

A kérdésre, hogy győzelmük esetén megpróbálnak-e revansot venni az elődjeiken, azt mondta, hogy nem, de a "politikai vagy egyéb" bűncselekmények számíthatnak a felelősségre vonásra. "Senki nem fog lámpavason lógni, de lesznek büntetőügyek, mert kell, hogy legyen következménye az elmúlt évtizedek bűneinek. Ez vonatkozik nem kormánypárti személyekre, politikusokra is" - mondta.