Megkezdődött a szavazatvásárlással gyanúsított volt igazságügyminiszter pere Japánban

külföld
2020 augusztus 25., 04:10

A sajtó kizárásával kezdődött meg kedden Tokióban a volt japán igazságügyi miniszter, Kavai Kacujuki pere. Őt azzal vádolják, hogy a kormányzó Liberális Demokrata Párt kasszájából 29 millió jent (82 millió forintot) költött szavazatvásárlásra neje, Kavai Anri javára. A miniszter felesége felsőházi posztra pályázott.

Kavai Kacujuki, a szavazatvásárlással vádolt egykori igazságügyi miniszter.
photo_camera Kavai Kacujuki, a szavazatvásárlással vádolt egykori igazságügyi miniszter. Fotó: Kazuki Wakasugi/The Yomiuri Shimbun via AFP

Kavait konkrétan tettenérték 1,7 millió jen átadása közveb. El is ismerte, hogy készpénzt osztogatott, de tagadta a szavazatvásárlás vádját. A felesége pedig azt vallotta, nem tudja felidézni, hogy bűncselekményben vett volna részt.

Kavai neje, Anri. A vád szerint a miniszter a szenátorságra pályázó nejének vett szavazatokat.
photo_camera Kavai neje, Anri. A vád szerint a miniszter a szenátorságra pályázó nejének vett szavazatokat. Fotó: Masanori Genko/The Yomiuri Shimbun via AFP

Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormány tekintélyét megtépázó botrányos eset súlyát növeli az is, hogy Kavai Kacujuki korábban a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt. Tavaly ősszel mindössze másfél hónapig volt igazságügyi miniszter, mert a szavazatvásárlási botrány kirobbanásakor rögtön lemondásra kényszerült.

Az ügyben Kavai Anri titkárát június közepén már másfél év, öt évre felfüggesztett börtönre ítélték illegális kampánypénzek kifizetése miatt. (Via MTI)