Csaknem ezer, 17-18. századi térképet tett szabadon hozzáférhetővé az OSZK

TUDOMÁNY
2020 augusztus 26., 07:59

Remek hírrel szolgált az Országos Széchényi Könyvtár a történelem és földrajz iránt érdeklődőknek, legfrissebb közleményük szerint több száz, 1850 előtt nyomtatott hazai és külföldi térképet digitalizáltak és tettek szabadon hozzáférhetővé új szolgáltatásuk, a Földabrosz részeként. Első körben a könyvtárat alapító gróf Széchényi Ferenc gyűjteményét digitalizálták, melyek között több, 17. században kiadott térkép is akad.

A Bécset védő végvárvonalról 1670-1682, Bécs utolsó török ostroma előtt készült térkép.
photo_camera A Bécset védő végvárvonalról 1670-1682, Bécs utolsó török ostroma előtt készült térkép.

Mint például az egyik legkülönlegesebb darab, az az 1670-82 között, a török hódoltság végnapjaiban készült térkép, amely Északnyugat-Magyarországot, az ország nyugati sávjában húzódó, Bécset védő végvárvonalat ábrázolja. Esztergomot és Komáromot külön metszeten is ábrázolták ezen. "A császári döntéshozók érdeklődésének homlokterébe tartozó vidékről készült műre valószínűleg nagy lehetett a kereslet a polgári lakosság körében is, mivel Érsekújvár elestével mindennapossá vált a török támadástól való félelem" - írta a közleményében az OSZK, megjegyezve, hogy a térkép elkészülte utáni évben a török főerők Bécs ostromára indultak. A sikertelen ostrom fordulópont volt a török birodalom történetében, ez volt lassú hanyatlásuk kezdete..

A válogatás legrégebbi darabja egy 1614-ben készült, az ókori Görögországot ábrázoló történelmi térkép. De akad köztük a 17. század első felében Hollandiában népszerűvé vált, látképeket, életképeket és térképeket esetenként többnyelvű szöveges ismertetőkkel egyesítő grafikai kiadványok, az ún. újságtérképek egyik példája, illetve Francesco Piranesi hosszú ideig páratlan térképe Pompeji városáról.