Jászai Gellért szerint szuverenitási kérdés, hogy lesz-e magyar műhold

gazdaság
2020 augusztus 26., 07:17

Legkésőbb 2024-ben magyar műholdat szeretne pályára állítani az Orbán-rendszer egyik emblematikus figurája, az aktuálisan a kormányközeli informatikai konglomerátumot, a 4iG Zrt.-t vezető Jászai Gellért. Szerinte ugyanis ez "szuverenitási kérdés", mivel szerinte "csendes, ugyanakkor nagyon komoly űrverseny zajlik".

Jászai minderről a Matolcsy-közeli Növekedés.hu-nak nyilatkozott. Mint mondta, azért 2024-et tűzték ki céldátumnak, mert ekkor jár le a bérleti megállapodás azzal a "külföldi magáncéggel", amelynek a magyar állam 2004-ben bérbe adta az országnak járó saját műholdas pályaszakaszát.

Saját műholdra szerinte azért van szükség, mert a műholdak már a kritikus infrastruktúra részét képzik. "Ha nincs saát eszközünk, akkor [...] nemzetközi cégek, vagy más nemzetek technológiáját kell használnunk a szükségleteink kielégítése érdekében". Ugyanezen érvek mentén épített ki amúgy az Európai Unió, melynek országunk is része, saját műholdas tájékozódási rendszert, az amerikai GPS párját, a Galileót.

Az interjú bájos részlete, amikor a Matolcsy-közeli újság újságírója arról érdeklődik a rendszerközeli informatikai cég vezetőjétől, hogy milyen szépen megugrott tavaly a cég forgalma, különösen az eredményessége, és vajon fenntartható-e ez a növekedés. (Via 24.hu)