A fele termett csak meg idén a várt dinnyének

gazdaság
2020 augusztus 27., 04:53

"Nem zárnak sikeres évet az idén a dinnyetermelők" - értékelte a britekre jellemző visszafogottsággal az idei évet Gubacsi Zoltán, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a Világgazdaságnak. Gubacsi ugyanis arra célzott, hogy idén

a várt mennyiség fele termett csak meg dinnyéből.

Ezt a mértékű termékkiesést pedig csak részben tudták kompenzálni a szokásosnál magasabb árak. A dinnyetermésnek két tényező tett be az idén: a kötések idején hűvösebb és csapadékosabb volt az idő, a nyáron pedig a megszokottnál kevesebb volt a fény. Így a dinnye az idén lassan fejlődött, már a korai fajtáknál látzsott a kéthetes csúszás, ami az egész szezonban megmaradt.

"Azt nem lehet kijelenteni, hogy jó évet zártak a dinnyetermelők" - folytatta az ezek szerint a britek mellett őt is jellemző visszafogottsággal a helyzetet Gubacsi.

A dinnye idei termőterülete négyezer hektár körül alakult, ez körülbelül 10 százalékkal kisebb a tavalyinál. Gubacsi szerint ez belefér a normális ingadozásba, mert az elmúlt években is pluszmínusz ezer hektár különbség volt a termőterölet nagyságában. (Via MTI)