Falus Ferenc: A vezetőink a példamutatásban úgy jártak elöl, hogy nem mutattak példát

Egészségügy
2020 augusztus 28., 11:21

„Azt látjuk, hogy a koronavírus jelenleg az országban mindenhol jelen van. Az ország bármely területén lehet találkozni a vírussal, és megvan a lehetősége az embernek arra, hogy megfertőződjön,” hívta a figyelmet Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos Szabó Tímea országgyűlési képviselő online fogadóóráján. Ezért a megelőzés mindennél fontosabb, tette hozzá, maszkot kell viselni, be kell tartani távolságtartást és kezet kell mosni.

„Ha ezeket a szabályokat mindenki betartatja, vagy mindenki betartaná, akkor a járványt féken lehetne tartani. Az utóbbi időben ez nincs így és meredeken emelkednek a számok, amik azt mutatják, hogy egyre több fertőzött van az országban,”

jelentette ki. A Párbeszéd politikusának kérdésére válaszolva Falus hangsúlyozta: a számok azért aggasztóak, mert tudjuk, hogy egy kimutatott vírushordozó valószínűleg 9-10 embert fertőz meg. És mivel nem gócban vannak, hanem országszerte szétszórtan, az következik, hogy nagyon sokan elkaphatták már, akikről nem tudunk.

Falus számításai szerint ma Magyarországon 200-240 ezer ember lehet, aki már találkozott a vírussal.

link Forrás

A volt tisztifőorvos szerint az, hogy a kormányzat több tagja is megfertőződött annak a következménye, hogy

a vezetőink a példamutatásban úgy jártak elöl, hogy nem mutattak példát.

Példaként említette többek közt, hogy az augusztus 20-i tisztavatáson az összes katonán maszk helyett csak napszemüveg volt.

„Azt gondolom, hogy a kormányzat borzasztó felelőtlen, hogy nem lép fel minden lehetséges csatornán a vírustagadókkal, oltásellenesekkel szemben. És a személyes példamutatásuk sincs meg: maszk nélkül jelennek meg nyilvános eseményeken. Nyugat-európai vezetőktől pont az ellenkezőjét látjuk,”

mondta Falus. A jövő heti tanévkezdést támogatja, de szerinte nagyon fontos lenne megoldani a csúsztatott kezdést az iskolákban. És nem csak a korcsoportok között, hanem az intézményen belül is.

link Forrás

Falus hangsúlyozta, a koronavírus-teszteket ingyenessé, közfinanszírozottá kellene tennie a kormányzatnak, hiszen

nem az egyén érdeke, hogy kiderüljön róla, elkapta-e a vírust, hanem a közösségé, hogy ne fertőzzön meg másokat. Szerinte a kormány teljesen fordítva látja ezt a helyzetet.

Azzal, hogy a szeptember 24-i Európai Szuperkupa-döntőt húszezer néző előtt rendezik meg a Puskás Arénában,

„saját magát teszi nevetségessé a kormány,”

mondta. Meggyőződése, hogy az UEFA-t is megvezették, hogy ilyen döntést hozott. Nem véletlen, hogy Európában sehol sem rendeznek mérkőzéseket szurkolók előtt. Falus szerint

„az ideérkező szurkolókat, és a velük érintkezőket gyakorlatilag kísérleti állatnak tekintik, hogy megnézzék mi történik velük. Bődületes felelőtlenségnek tartom.”