Saját maga, férje és testvére fizetésére költötte a szegény roma gyerekek fociztatására kapott állami támogatás harmadát Járóka Lívia

gazdaság
2020 augusztus 28., 08:17
  • Szegény roma gyerekek fociztatására kapott 35 millió forint állami támogatást Járóka Lívia fideszes EP-képviselő egyesülete.
  • A pénzt éppen akkor kapta, amikor kikerült az EP-ből és megszűnt a garantált, magas keresete.
  • Az alapítvány tevékenységének fura módon nincsen szinte semmi online nyoma, Járóka róla szóló nyilatkozatait kivéve.
  • Hadházy Ákos képviselő viszont kiderítette, hogy az összeg minimum egyharmadát munkabér címén egyszerűen kifizette saját magának, a férjének és a testvérének.

Hadházy Ákos, a közpénzek elsíbolásának kinyomozására szakosodott parlamenti képviselő korábban feljelentéssel fenyegette meg Járóka Lívia fideszes EP-képviselőt, ha a politikus nem számol el a róla elnevezett Járóka Lívia Tehetségmentő Egyesület állami támogatásával.

Járóka most elszámolt, de ezzel hozta a saját fejére az igazi bajt. A számokból ugyanis feketén-fehéren kiderül az a ráadásul általa sem cáfolt tény, hogy a legszegényebb roma tizenéveseknek szánt összeg jelentős része a családjához vándorolt.

Hadházynak már az ügy kipattanásakor alapja volt a gyanakvásra.

Azt mi mutattuk be júniusi cikkünkben, hogy miről volt első, majd második látásra is igen gyanús Járóka egyesülete:

  1. Bár elvileg nemes - ráadásul jól fotózható és videózható - célra költötték a pénzt, az egyesület tevékenységének lényegében nincs semmi online nyoma. Se dokumentáció, se weboldal, se beszámolók a meccsekről, edzőtáborokról és egyebekről. Pedig a dokumentálás - azon túl, hogy sok adományozó ezt kifejezetten meg is követeli - az ilyen, támogatásokból működő alapítványok, egyesületek elemi érdeke is.
  2. Arról, hogy az egyesület egyáltalán létezik és csinál valamit, szinte csak Járóka nyilatkozataiból lehetett tudni, amikben a jól hangzó Farkas János Program néven emlegette az állítólagos fociprogramjukat. Csakhogy, mint korábbi cikkemben bemutattam, ez biztosan kamu: létezik ugyan egy roma focit támogató Farkas János Alapítvány és ennek tényleg van egy Farkas János Grund Program nevű projektje, de ehhez Járókának a világon semmi köze. Ezt magától az igazi Farkas-program kitalálójától, a Cigányválogatott miatt országosan ismert Mezei Istvántól tudom.

Hadházy azt gyanította, hogy az állami támogatást nem az eredeti célra használták fel, hanem az arra szolgált, hogy a Fidesz ilyen módon fizesse ki az átmenetileg partvonalra került káderét. (Járóka egy évvel később aztán visszakerült az EP-be és azóta is ott ül, az egyesület pedig azóta nem kapott további állami támogatást.)

A korrupciós ügyekben járatos képviselő kezdetben azt gyanította, hogy Járóka privát tanácsadó cége, a J.L.R. Consulting Kft. lehet az ügy kulcsa. Az alapítása óta tengődő, minden évben csak minimális bevételt produkáló vállalkozás ugyanis 2017-ben, egy évvel azután, hogy Járóka egyesülete megkapta a 35 milliót, éppen ugyanakkora bevételt könyvelt el.

Miután megírtuk az ügy igen gyanús körülményeit, Hadházy feljelentéssel fenyegette meg Járókát, ha nem számol el a kapott közpénzzel. Ez nemrég megtörtént. A 24.hu témában írt friss cikke szerint az átnézett elszámolások alapján maga Hadházy is elismeri, hogy nem a fideszes politikus cégébe ment a pénz. A kft 35 milliós extra bevételét ugyanis megmagyarázza egy ingatlan apportálása a cégbe.

De Járóka ettől még kellemetlen helyzetbe került. Az egyik papíron ugyanis összesítették a program kifizetéseit. Ebből az derült ki, hogy a legnagyobb összegeket a projekt igazgatója, stratégiai igazgatója és koordinátor-sofőrje kapták. A Word dokumentumon nevek nem szerepeltek a kifizetések mellett, de Hadházy a 24-nek azt mondta, hogy Járóka neki szóban elismerte, hogy a három fenti posztot ő, a férje és a testvére töltötték be.

A független képviselő szerint így a 35 milliós összköltségvetésből 13 millió a fideszes politikus családjához vándorolt fizetés formájában. Akik a Hadházy által átnézett projektnapló tanúsága szerint is nem vettek részt a napi operatív működésben. Sopronban laknak, a fociprojekt helyszíne pedig Tiszafüred, ahová az érintettek havonta legfeljebb egyszer látogattak el.

„Az, hogy miért kellett három soproni illetőnek néhány hónap alatt 13 millió forintot adni azért, hogy néhány szakiskolás Tiszafüreden focizzon, megmagyarázhatatlan és védhetetlen, az EP alelnökéhez méltatlan.”

- fogalmazott.

Járóka a 24.hu cikke szerint a lap újságírójának azt mondta telefonon, hogy

„Ezt a feladatot sokáig önkéntesen végeztem, a Fidesz nem fizetett ki semmivel. Ez a program sokkal többe került, mint amit a kormány adott. Éveken át tárgyaltam mindenkivel, hogy állami programmá tegyék a kezdeményezést, végül annak is örültem, hogy ennyit adtak. Nem bánom azt sem, hogy a család megtakarított pénzét kellett erre áldozni. (…) Én és a férjem négy hónapig kaptunk fizetést, az öcsém hat hónapig, de abszolút ők voltak a program motorjai.”

A fentiek miatt Hadházy beadvánnyal fordult a NAV-hoz, költségvetési csalás gyanúja miatt.