Spanyolországban is embereken kezdenek tesztelni egy potenciális koronavírus elleni vakcinát

gyógyszeripar
2020 augusztus 28., 13:53

A spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) engedélyével, 190 önkéntes részvételével, embereken kezdik tesztelni az egyik potenciális koronavírus elleni védőoltást, az Ad26.COV2.S nevű vakcinát Spanyolországban - jelentette be az ország egészségügyi minisztere, Salvador Illa pénteki sajtótájékoztatóján, Madridban.

A vakcinát a Johnson & Johnson cég tulajdonában lévő Janssen Pharmaceutica vállalat fejleszti, a most kezdődő klinikai tesztek két madridi és egy santanderi kórházban zajlanak majd egészséges 18 és 55 év közötti, valamint 65 év feletti jelentkezők bevonásával.

Az egészségügyi miniszter azt mondta, Spanyolország Belgiummal és Németországgal közösen vesz részt a kísérletek úgynevezett második fázisában, ami így összesen 550 önkéntessel zajlik. Ha ez ígéretes eredményekkel zárul, következik a harmadik, tömeges tesztelési szakasz. Ha ez is sikerrel jár, lehet kérelmezni a készítmény kereskedelmi forgalomba hozatalát.

Spanyolország 30 millió adag oltóanyagra tart igényt abból az összesen 300 millióból, amelyre az Európai Bizottság a 27 uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral. Az egészségügyi miniszter most arról beszélt, reméli, hogy ez első dózisokat már december végén megkaphatják. (El Pais, MTI)