Szlávik: Rizikós próbálkozás a budapesti szuperkupa-döntő megtartása

járvány
2020 augusztus 29., 07:44

Interjút adott az ATV-nek Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető infektológusa.

Szlávik szerint a „lazuló járványügyi fegyelem” egyenes következménye az esetszámok elmúlt napokban tapasztalt meredek növekedése: láthatóan kevesebben hordanak maszkot, sok a családi rendezvény, buli, sportrendezvény, esküvő.

Az infektológus kifejtette: a határok lezárása mellett az is fontos lenne, hogy felhívják az emberek figyelmét: sokkal több helyen kellene maszkot hordani.

„Látjuk, hogy olyan helyeken sem hordanak maszkot, ahol korábban igen”

- mondta Szlávik, hangsúlyozva, az is terjesztője lehet a vírusnak, aki nem betegedik meg súlyosan tőle. „Nemsokára indulnak az iskolák, tanárokkal, idősebb emberekkel találkozhatnak a fiatalok” - mondta -, „sokkal-sokkal jobban oda kéne figyelni” arra, hogy esetleges tünetmentes hordozás esetén ne fertőzzék meg őket.

Szlávik szerint az egyéni felelősség szerepe megnő az elkövetkező időszakban: „én a tesztelés helyett sokkal inkább az emberek gondolkodásában viselkedésében látom a járvány megakadályozását” - mondta.

„Nem szabad azt elérnünk, hogy a túlzott lazasággal a járvány tovább terjedjen. Mindenki kicsit gondolja át most, hogy hol tartunk most, mennyi beteg van, miért van ennyi beteg, hogy kell viselkedni a társadalmi terekben. Próbáljuk meg az olyan rendezvényeket elhalasztani, ahol esélye van annak, hogy tünetmentes fertőzöttek másokat megfertőzzenek”

A műsorvezető felvetésére, hogy a szeptember végén Budapesten rendezendő UEFA szuperkupa-döntő nem egy ilyen rendezvény-e, Szlávik azt mondta: „rizikós próbálkozásnak” tartja, hogy a szervezők szurkolókat engednek erre a sporteseményre. Hiába lehet ez fontos tesztje annak, mennyire működnek a járványügyi biztonsági előírások egy focimeccshez hasonló tömegeseményen, az nagy kérdés, hogy a szurkolók mennyire tartják egyáltalán be ezeket a szabályokat - mondta.