Kásler Miklós tanévnyitója szerint ijesztő állapotban a magyar közoktatás

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A járványhelyzet sem törte meg a hagyományt, tizenegyedik alkalommal is megtartották a nyugodt iskolakezdéshez elengedhetetlen Nemzeti Tanévnyitót. Az idei Kecskeméten tartott ünnepség fő attrakciója az emberi erőforrások minisztere volt. A Kecskeméti Református Általános Iskola szerencsés tanulói ünneplőben hallgathatták meg Kásler Miklóst, aki amúgy 

egyedüliként érkezett a rendezvényre szájmaszk nélkül. 

Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Kásler Miklós tanévnyitó beszédéből öt pillanatot emeltünk ki:

1.

Már az első mondatával robbantott a professzor. A tökéletes köszöntő az államtitkár asszonyoktól kezdődik, és a Kárpát-medencén túl élő honfitársaknál végződött.

2.

Kedves diák, ifjú barátaim, beléptetek az iskola kapuján, ahol összegyűjthetitek a tudás gyümölcseit, amelyet az évezredek során az egymást követő nemzedékek halmoztak fel, hogy ennek örömeit élvezhessük,

szólt a fiatalokhoz fiatalosan.

3.

A pedagógusoknak szánt üzenetét Kásler azzal kezdte, hogy

önök nehéz helyzetben vannak, hiszen hazánk utolsó száz éves történetében legalább öt véres és brutális fordulat következett be. 

4.

"Kormány feladata és célja, hogy a magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa, a nép jólétét emelje, szellemi virágzásának körülményeit megteremtse. Ennek érdekében a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést, és a járvány további megelőzését,"

mondta Kásler. Hogy ezzel az összeggel ellátta-e a feladatát a kormány, nem beszélt. A miniszter amúgy elárulta: az új tanév az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák, és a felújítások éve lesz, 

hiszen közel 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat.

5.

Zárásként Kásler kijelentette:

a szunnyadó szellemi energiák szabad kifejtésének lehetősége biztosított, alapja rendíthetetlen. De a minősége és az eredménye nem a kormánytól, hanem a családoktól, pedagógusoktól és az ifjúságtól függ.

Minden marad úgy, ahogy van.

A Nemzeti Tanévnyitó teljes egészében megtekinthető a Médiaklikk oldalán.