Kásler Miklós tanévnyitója szerint ijesztő állapotban a magyar közoktatás

oktatás
2020 augusztus 30., 13:14

A járványhelyzet sem törte meg a hagyományt, tizenegyedik alkalommal is megtartották a nyugodt iskolakezdéshez elengedhetetlen Nemzeti Tanévnyitót. Az idei Kecskeméten tartott ünnepség fő attrakciója az emberi erőforrások minisztere volt. A Kecskeméti Református Általános Iskola szerencsés tanulói ünneplőben hallgathatták meg Kásler Miklóst, aki amúgy

egyedüliként érkezett a rendezvényre szájmaszk nélkül.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Kásler Miklós tanévnyitó beszédéből öt pillanatot emeltünk ki:

1.

Már az első mondatával robbantott a professzor. A tökéletes köszöntő az államtitkár asszonyoktól kezdődik, és a Kárpát-medencén túl élő honfitársaknál végződött.

link Forrás

2.

link Forrás

Kedves diák, ifjú barátaim, beléptetek az iskola kapuján, ahol összegyűjthetitek a tudás gyümölcseit, amelyet az évezredek során az egymást követő nemzedékek halmoztak fel, hogy ennek örömeit élvezhessük,

szólt a fiatalokhoz fiatalosan.

3.

link Forrás

A pedagógusoknak szánt üzenetét Kásler azzal kezdte, hogy

önök nehéz helyzetben vannak, hiszen hazánk utolsó száz éves történetében legalább öt véres és brutális fordulat következett be.

4.

"Kormány feladata és célja, hogy a magyar nemzet érdekeit képviselje, fennmaradását biztosítsa, a nép jólétét emelje, szellemi virágzásának körülményeit megteremtse. Ennek érdekében a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést, és a járvány további megelőzését,"

mondta Kásler. Hogy ezzel az összeggel ellátta-e a feladatát a kormány, nem beszélt. A miniszter amúgy elárulta: az új tanév az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák, és a felújítások éve lesz,

hiszen közel 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat.

link Forrás

5.

Zárásként Kásler kijelentette:

a szunnyadó szellemi energiák szabad kifejtésének lehetősége biztosított, alapja rendíthetetlen. De a minősége és az eredménye nem a kormánytól, hanem a családoktól, pedagógusoktól és az ifjúságtól függ.

Minden marad úgy, ahogy van.

link Forrás

A Nemzeti Tanévnyitó teljes egészében megtekinthető a Médiaklikk oldalán.