Rendőrök zárták le Minszk belvárosát a tüntetők elől

külföld
2020 augusztus 30., 10:12

Rendőrségi kordonokkal zárták el a Minszk központjában lévő Függetlenség tér felé vezető utakat a tüntetők elől vasárnap. A város több pontjáról indultak tüntetők a főváros központi tere felé, de mindenhol rendőrségi sorfalba ütköztek. A beszámolók szerint nemcsak rendőröket, hanem katonákat is nagy számban vezényeltek ki a vasárnapi megmozdulás felszámolására. Minszk belvárosát ellepték a csapat- és rabszállító kamionok.

Egyes videók szerint a rendőrség megkezdte a tüntetők letartóztatását is.

Belaruszban az augusztus 9-i elnökválasztás óta zajlanak tüntetések, mert az ellenzék szerint Aljakszandr Lukasenka választási csalással szerezte meg a hatodik államfői mandátumát: a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80 százalékával győzött. A nyugati országok sem ismerik el annak eredményét.

Augusztus közepén a balti országok, köztük a Fehéroroszországgal határos Litvánia és Lettország új, szabad és tisztességes választások kiírására szólította fel a minszki vezetést, Vilnius pedig menedéket adott a fehérorosz ellenzék vezetőjének és Lukasenka kihívójának, Szvjatlana Cihanouszkajának.

Lukasenka szerint a tüntetéseket országában külföldről irányítják, az ellenzék ezt tagadja. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, és a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.