Semjén Zsolt riadót fújt, mert Brüsszel megtiltja az ólomtartalmú lövedékek használatát a vadászatokon

2020 augusztus 30., vasárnap 7:08

Európa egyik legjobbja a magyar vadászati törvény, állapította meg Semjén Zsolt szombaton a Zala megyei Pölöskén tartott országos vadásznapon. A miniszterelnök-helyettes bőrzakót öltött és áttekintette hogyan áll a hobbija helyzetet az országban:

összességében jól, de Brüsszel persze ebbe is bekavar.

Az MTI beszámolója szerint kifejtette, hogy az Európai Bizottság a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva szigorította a fegyvertartás szabályait, de ebben sikerült olyan megoldást találni, amivel elkerülhető a magyar vadászok és fegyvergyűjtők "zaklatása". Brüsszel ötévenként automatikusan lejárttá tenné a fegyvertartási engedélyeket, de a magyar megoldás ezt kicselezi: a rendőrség ötévenként a saját adatbázisa alapján elvégezi a felülbirálatot.

„Abban azonban még nincs előrelépés, hogy az EB betiltaná az ólomtartalmú lövedékek használatát, ami a magyar vadászok számára életidegen döntés lenne. Rengeteg olyan vadászfegyver van, amely nem használható acélsöréttel, illetve nem vizsgálták még azt sem, hogy milyen hatással van a természetre az acéllövedékek használata,”

- közölte Semjén Zsolt.

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

De nemcsak panaszkodott Semjén Zsolt, hanem prezentálta a Nagy Ötletet is. Az 55 milliárdból rendezett és egymillió látogatót váró 2021-es magyarországi vadászati világkiállításról elmondta, hogy

ha a koronavírus-járvány miatt elmaradnának a külföldi látogatók, akkor is rentábilis lehet a rendezvény, hiszen 670 ezer horgász és vadász van Magyarországon, családtagjaikkal együtt ez legalább másfél millió embert jelent.

Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az eseményen felszólalt a Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos is. Kovács Zoltán nagy hírrel érkezett:

bejelentette, hogy megalakították a Magyar Vizslák Világszövetségét, amely a világban is népszerű rövid- és drótszőrű fajtákat egyértelműen Magyarországhoz köti.