Egy külföldi sportolónak sokkal egyszerűbb bejutnia a frissen lezárt Magyarországra, mint egy magyar állampolgárnak

koronavírus
2020 augusztus 31., 04:38

Bizarr helyzetet eredményezett, hogy a kormány mindenáron lehetővé akarja tenni, hogy a sportversenyek résztvevői a határzár ellenére aránylag könnyen bejuthassanak az országba. A pénteki, a határokat lezáró döntést pontos formába öntő, vasárnap megjelent kormányhatározatból ugyanis kiderül, hogy emiatt egészen más feltételekkel léphetnek be az országba.

Viktória most fog megházasodni, a 11 fős, szűk családi körben tartandó eseményen a külföldön élő magyar állampolgár testvére lesz a tanú. Vagyis csak lenne. Viktória ugyanis, aki a határzár pénteki bejelentése óta tűkön ülve várta a vonatkozó kormányrendeletek megjelenését, vasárnap csalódottan látta, hogy

"a legfrissebb közlönyben gondoltak arra, hogy egy sportoló hogy tud belépni akár külföldön készített teszttel, de sajnos mások esetében ez nem játszik."

Viktória, aki erről levelet is írt nekünk, azon van kiakadva, hogy a friss jogszabály

"semmilyen lehetőséget nem biztosít egy külföldön élő magyar állampolgár számára, aki családi eseményre jönne haza."

A probléma gyökere az, amiben a friss határzár leginkább különbözik a korábbi márciusitól: főszabályként most már csak a Magyarországon készült PCR-teszteket fogadják el, a külföldön elvégzetteket, készüljenek azok bármilyen laborban, nem. Csakhogy szabtak kivételt. Magyaroknak nem, még külföldön magyar sportolóknak sem, csakis a hozzánk érkező külföldi sportolóknak tették lehetővé, hogy 5 napon belül készült 2 negatív PCR-teszttel - sőt bizonyos körülmények között egy darab 3 napon belül elvégzettel - beléphessenek az országba, bárhol is készüljön az a teszt. (Erről a 12. paragrafus szól.)

Bezzeg Viktóriák megszívták, mert a testvére nem idegen sportoló, hanem magyar. Ő csak akkor mehetne el az esküvőre, ha legalább 5 nappal korábban megérkezne, hogy legyen ideje karanténba vonulni, majd megcsináltatni a 2 kötelező tesztet.

"Jelen helyzetben nincs lehetősége testvéreméknek még a tesztet sem kivárni, hisz csütörtökön érkeznének, pénteken van az esküvő, hétfőn utaznának vissza, mivel választott otthonukban kötelezettségeik vannak. Elég világosan látszik, hogy érkezéstől indulásig lehetetlen a tesztet befutni."

Viktória szerint az "egyetlen mód az lenne, ha a külföldi tesztet elfogadnák, vagy egyéb méltányolhatóságot biztosítanának. De ez csak külföldi sportoló számra lehetséges. Magyar állampolgár számára nem, aki pár napra a családja miatt utazik haza."

És a jogszabály szövegét elolvasva ez valóban így van, magyaroknak még kivételként sem merülhet fel a külföldön készült PCR-teszt elfogadása.