Orbán szerint Magyarország egy unalmas parlamentáris demokrácia

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A magyar miniszterelnök hétfőn részt vett a 15. Bledi Stratégiai Fórumon, Szlovéniában, ahol a szerb elnökkel, a cseh, a szlovén, a lengyel, a horvát, a bolgár és az olasz miniszterelnökökkel tartott panelbeszélgetésen elmondta, hogy szerinte  Európa bajban van, mert még mindig nem sikerült meghatároznia új helyét a nemzetközi gazdaságban. 

Orbán Viktor szerint ennek az az oka, hogy nincsen közös európai hadsereg és ahhoz kapcsolódó tudományos-innovatív központok, amelyek a technológiai fejlődés motorjai lehetnének. Jelenlegi helyzetünk és az abból fakadó következmények pontosítása egyelőre tisztázásra vár.

Amikor a magyar demokrácia helyzete került szóba, Orbán Viktor azt mondta, hogy a „a magyar demokrácia minősége legalább olyan jó, mint a németeké vagy az olaszoké”. A miniszterelnök szerint nem a nacionalista szlogenek hangoztatása nehezíti meg Európában a közös válaszok megtalálását, hanem Brüsszel.  

Orbán visszautasította azt a felvetést is, hogy a magyar kormány arra használta volna fel a válsághelyzetet, hogy megváltoztassa a politikai rendszert. Szerinte Európa többségéhez hasonlóan Magyarország is egy alkotmányos, parlamenti demokrácia. 

A válság kezelésről és a felhatalmazási törvényről pedig azt mondta, hogy Magyarország viszonylag jól teljesített, „a kormány jó időben hozott meg jó döntéseket, a parlament pedig támogatta azokat. 

Szóval ez egy unalmas, parlamentáris demokrácia”.

Később megjegyezte, hogy a magyar demokráciában semmi speciális nincs, az az Európai Unió minden követelményét teljesíti. Majd arról beszélt, hogy itthon az szellemi szuverenitásért zajlik a harc, azért küzdenek, hogy lehessen egy saját konzervatív, kereszténydemokrata megközelítésük az Európai Unió intézményeihez és a politikához a liberális felfogás helyett. 

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem