Repülőjárat indult Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, miután történelmi békeszerződést írtak alá

külföld
2020 augusztus 31., 12:42

Amerikai és izraeli tisztviselőkkel a fedélzetén, hétfőn landolt az Egyesült Arab Emírségekben az első közvetlen repülőjárat, ami Izraellel köti össze az arab országot. A légi összeköttetés a két állam között része az augusztus közepén meglepetésszerűen bejelentette békemegállapodásnak is, amivel az Egyesült Arab Emírségek elismerte Izraelt és diplomáciai kapcsolatokat létesített a zsidó állammal. A repülőjáratot még Szaúd-Arábia is átengedte a légterén, holott az ország légtere általában le van zárva az izraeli légiforgalom előtt, ugyanis Rijád nem ismeri el Izraelt. A járatot egyébként az izraeli El Al légitársaság üzemelteti.

A békeszerződéssel az Egyesült Arab Emírségek lett a harmadik arab állam a világon, amely elismeri Izraelt, Egyiptom (1978) és Jordánia (1994) után. A megállapodást amerikai tisztviselők, köztük Jared Kushner, Trump elnök veje, segítettek tető alá hozni, Kushner maga is ott ült a hétfőn az Emírségekbe érkező repülőjáraton.

photo_camera Fotó: HEIDI LEVINE/AFP

A történelmi jelentőségű egyezmény kapóra jön Donald Trumpnak ahhoz, hogy a elnökválasztáshoz közeledve közel-keleti béketeremtőként jelenjen meg az amerikaiak előtt, és tény, hogy az izraeli diplomácia és a közel-keleti megbékélés szempontjából Izrael és az Emírségek megállapodása óriási lépés. Igaz, a palesztinok többsége az Emírségek döntését az arab szolidaritás megbontásaként és az ügyük cserbenhagyásaként értékelte, hiszen a békeegyezményben egyáltalán nincs szó önálló palesztin államról, mint követelményről.

Elemzések szerint várhatóan mindkét állam számára jövedelmező lesz a béke, Izrael ugyanis a térség első számú kibervédelmi és biztonsági hatalma, tele van befektetőket kereső techvállalkozásokkal, az Emírségekben pedig közeli, jól ellenőrizhető és jövedelmező befektetési lehetőséget keresnek az olajmilliárdosok és a tőkealapok. (BBC)