Tömbösített tanórákkal, csúsztatott szünetekkel indul a tanév Romániában

külföld
2020 szeptember 01., 13:42

Számos új intézkedéssel indul a szeptember 14-én kezdődő tanév Romániában a koronavírus-járvány miatt. A román oktatási minisztérium kedden tette közzé útmutatóit, hogy milyen szervezési módszerek lehet lecsökkenteni a kontaktusok számát.

  • A felső tagozatos és a gimnazista diákok számára 55 perces tanórákat javasolnak, a szüneteket osztályonként eltérő rendben tartanák, hogy a mellékhelyiségeknél ne alakuljon ki torlódás, és a különböző osztályok diákjai lehetőleg ne találkozzanak egymással.
  • Egyes tanárok egymás után két órát tartanák, így a tanulók egy nap nem öt-hat, hanem csak két-három tanárral találkoznának.
  • Az ültetésnél az egyméteres távolságot biztosítani kell.
  • A tanároknak és diákoknak is kötelező a szájmaszk viselése.

Bár korábban azt tervezték, hogy nyilatkozatot kérnek a szülőktől, hogy gyereket tünetmentesen engedte iskolába, a javaslatot akkora felháborodás követte, hogy végül letettek róla. Monica Anisie oktatási miniszter szerint a felmerülő kérdések megválaszolása számára a tárca ingyenesen hívható telefonvonalat indít a szülők és diákok számára.

A tárcavezető a közbeszerzési hatóságra fogta, hogy miért nem érkezik meg tanévkezdésre a rászorulóknak még májusban beígért 250 ezer tablet.

Anisie a csúszás miatt az ONAC elnökének leváltását kérte Ludovic Orban kormányfőtől. (MTI)