Családfakutatással lett meg egy 16 évvel ezelőtti gyilkosság elkövetője Svédországban

bűnügy
2020 szeptember 02., 18:04

Családfakutatás segítségével oldottak meg egy 16 éve elkövetett kettős gyilkosságot Svédországban. A tettest már le is tartóztatták, és még ebben a hónapban bíróság elé állítják.

A Stockholmhoz közeli Linköpingben 2004-ben halálra szurkáltak egy 8 éves fiút, Mohammad Ammourint és egy 56 éves nőt, Anna-Lena Svensonint, de az ügyet az évekig tartó, kiterjedt nyomozás ellenére sem sikerült felgöngyölíteni, mert nem volt semmiféle kimutatható kapcsolat a tettes és véletlenszerűen kiválasztott áldozatai között.

A rendőrség 7000 embert hallgatott ki, 5000 emberen végzett DNS-vizsgálatot, és 40 ezer oldalnyi vizsgálati anyagot állított össze. Ehhez fogható nyomozás nem folyt Svédországban Olof Palme miniszterelnök 1986-os meggyilkolása óta.

Az elkövetőt annak ellenére sem találták meg, hogy a helyszínen hagyta a véres kést, a sapkáját (rajta a hajszálaival) és az ujjlenyomatát is. A DNS-vizsgálat nem hozott semmilyen eredményt, mert a tettes örökítőanyaga nem szerepelt egyetlen nyilvántartásban sem.

Az áttörést végül az hozta meg, hogy a bűncselekmény helyszínén talált DNS-t betáplálták egy kereskedelmi célú amerikai adatbankba, ami amatőr családfakutatóknak kínál DNS-teszteket.

A DNS-bankban talált részbeni egyezés alapján Peter Sjolund svéd genealógus felállította a tettes 18. századig visszanyúló családfáját, végül a kutatás leszűkült két fivérre, akik közül a fiatalabbat júniusban letartóztatták. A most 37 éves férfi beismerő vallomást tett.

Britt-Louise Viklund ügyész sajtótájékoztatója Linköpingben 2020. szeptember 2-án.
photo_camera Britt-Louise Viklund ügyész sajtótájékoztatója Linköpingben 2020. szeptember 2-án. Fotó: Anders Wiklund/AFP

A vádirat szerint az elkövető annak idején ellenállhatatlan kényszert érzett arra, hogy megöljön két embert, és az első áldozata a kisfiú lett, aki éppen az iskolába tartott Linköping belvárosában. Amikor a tettes észrevette, hogy egy nő szemtanúja volt a gyilkosságnak, őt is halálra szurkálta. A gyilkos motivációját nem árulták el, de a rendőrség hozzátette, hogy ebben az esetben nem a xenofóbia volt az.

A rendőrség abból indul ki, hogy a visszavonultan élő tettes később nem követett el más gyilkosságokat. Mivel mentális zavarban szenved, megúszhatja a börtönbüntetést. (Pledge Times, MTI)